Svijet

En-Bi-Si: Tramp protjeruje Gulena?

En-Bi-Si: Tramp protjeruje Gulena?
Foto: Tanjug/AP | En-Bi-Si: Tramp protjeruje Gulena?

VAŠINGTON - Bijela kuća traži načine kako da se riješi Fetulaha Gulena, najvećeg rivala turskog predsjednika Redžepa Erdogana koji živi u SAD u nadi da bi takav potez omekšao stav Turske kada je riječ o ubistvu novinara Džamala Kašogija, navode dvojica visokih američkih zvaničnika.

Zvaničnici administracije predsjednika Donalda Trampa zatražili su prošlog mjeseca od federalnih agencija za sprovođenje zakona da razmotre pravne načine da uskrate gostoprinstvo vjerskom vođi Fetulahu Gulenu kako bi ubijedili turskog predsjednika Redžepa Erdogana da ublaži pritisak na saudijsku vladu poslije ubistva Kašogija u konzulatu te zemlje u Istanbulu, navode izvori bliski Trampovoj administraciji.

Napori uključuju smjernice Ministarstvu pravosuđa i FBI-a da ponovno otvore slučaj za izručenje Gulena, kao i zahtjev za informacije o njegovom pravnom statusu u Odjeljenju za državnu bezbjednost, rekli su izvori.

Bijela kuća je posebno željela detalje o Gulenovom statusu rezidenata u SAD-u. Gulen ima Zelenu kartu i živi u Pensilvaniji od kraja devedesetih godina.

Ove navode nisu željeli da komentarišu ni u Nacionalnom savjetu za bezbjednost ni u FBI-u a za komentar nije bio dostupan ni advokat vjerskog vođe Fetulaha Gulena.

Turski zvaničnici ne vide vezu između ova dva slučaja i kažu da će nastaviti da inistiraju na  izručenju Gulena iz SAD ali da ih to neće sprečiti da do kraja  dovedu istragu o ubistvu Džamala Kašogija.

(rts)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije