Svijet

Erdoan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja

Erdoan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja
Foto: Tanjug/AP arhiva | Erdoan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja

ISTANBUL - Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan je izjavio da Evropska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja.

."Mi smo muslimani. Nisu nas primili baš zato što smo muslimani. Izađite i kažite nam, ali oni to ne mogu obznaniti", rekao je Erdoan tokom gostovanja u zajedničkom programu nacionalnih televizija ATV i A Haber.

Dodao je i kako Evropska unija nije održala dato obećanje u vezi sa sporazumom o migrantima koji je postigla s Turskom.

"Dosad su nam obećali 3+3 milijarde evra. Koliko su nam dali od toga? Milijardu i 750 miliona evra. Osim toga, iz Komesarijata za izbjeglice je stiglo 750 miliona dolara. Postoje obećanja, ali nema djela", kazao je Erdoan.

Dotakao se i samita o ratu u Siriju koji je održan u ruskom Sočiju, napominjući kako je sastanak bio "vrlo uspješan i vrlo koristan".

"Drugu rundu samita o Siriji pokrenućemo u Sočiju, a peti ćemo održati u Turskoj", rekao je Erdoan, naglasivši kako se već sada u Turskoj stiče utisak da će "biti uspostavljen neki red u Siriji".

Istakao je i kako administracija Donalda Trampa nema jedinstven stav u vezi s najavom o povlačenju trupa iz Sirije.

"Trampova administracija odaje utisak da je daleko od jedinstvenog stava u vezi s pitanjem povlačenja iz Sirije", kazao je turski predsjednik.

Komentarišući istragu u vezi sa slučajem ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, Erdoan je naglasio da se američka Centralna obavještajna agencija (CIA) nije u dovoljnoj mjeri posvetila ovom pitanju.

"CIA se nije potpuno fokusirala na ubistvo Kašogija, SAD treba staviti težište na ovo pitanje. Mi smo posvećeni tome da ovo pitanje iznesemo pred međunarodni sud", rekao je Erdoan.

Dotakao se i pitanja izručenja pripadnika terorističke organizacije FETO-a Turskoj iz drugih zemalja.

"Pratimo cijeli proces izručenja pripadnika FETO-a. Jedan dio njih smo prebacili, a uslijedit će i nova izručenja", kazao je Erdoan, dodajući da SAD još uvijek nije iskren u vezi sa izručenjem lidera terorističke organizacije FETO-a Fetulaha Gulena Turskoj.

Komentarisao je i nedavnu izjavu predsjednika Francuske Emannuela Makrona o obilježavanju 24. aprila kao dana koji se povezuje sa stradanjem Armena 1915. godine.

"U našoj prošlosti nema genocida", poručio je predsjednik Republike Turske, te dodao kako se predsjednik Makron tek počeo baviti politikom i da bi ponajprije trebao naučiti istoriju svoje države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije