Svijet

Erdoan: Muslimanske zemlje će tražiti poništenje odluke o Jerusalimu

Erdoan: Muslimanske zemlje će tražiti poništenje odluke o Jerusalimu
Foto: N.N. | Erdoan: Muslimanske zemlje će tražiti poništenje odluke o Jerusalimu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će muslimanske zemlje tražiti od Ujedinjenih nacija "poništenje" kontroverzne odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Erdogan je rekao da bi taj proces valjalo započeti u Savetu bezbjednosti UN, a ako tamo bude veta na tu odluku, onda će se u Generalnoj skupštini UN raditi na "poništenju te nepravedne i nezakonite odluke", prenio je AP.

Turski predsjednik je to rekao na mitingu u centralnoj provinciji Konja, nakon samita Organizacije islamske saradnje koju čini 57 zemalja. Na tom skupu održanom u sredu u Istanbulu, istočni Jerusalim je proglašen "glavnim gradom okupirane Palestine" uz poziv svim zemljama sveta da priznaju palestinsku državu.

Turski lider je danas optužio SAD da su "bacile bombu" na Bliski istok proglašenjem Jerusalima za glavni grad Izraela, što je izazvalo ljutite reakcije u regionu i muslimanskom svijetu uopšte.

Erdogan je, prenosi je Frans pres, dodao da "muslimani ne mogu prihvatiti da oni (SAD) pokušavaju da naprave od Jerusalima glavni grad terorističke države" Izraela.

Turska i Izrael su normalizovali odnose prošle godine posle šest godina krize zbog upada izraelskih komandosa na brod koji je 2010. prevozio pomoć pojasu Gaze.

Turska je jedan od najglasnijih protivnika Trampove odluke o priznanju Jerusalima čiji je istočni dio Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije