Svijet

Erdoan optužen za genocid i ratne zločine

Erdoan optužen za genocid i ratne zločine
Foto: Arhiva | Erdoan optužen za genocid i ratne zločine

STOKHOLM - Predsjednik Truske Redžep Taip Erdoan optužen je u Švedskoj za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, a tužbu je podiglo pet švedskih poslanika. Kao razlog je navedena uloga turskog predsjednika u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata 2015. godine.

Ovo je prva tužba protiv predsjednika Turske podignuta u Švedskoj. Pored Erdoana, presudom je obuhvaćeno i još nekoliko turskih zvaničnika i ministara, među kojima i premijer Binali Jildirim.

- Svako ko namjerno uništi, djelimično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid – navodi se u tužbi.

Sada je na državnom tužiocu da odluči da li će pokrenuti istragu po optužbi ili ne. Ukoliko to uradi, Švedska bi mogla da izda nalog za Erdoanovo hapšenje.

Poslanica Anika Lilemets izjavila je da podnosioci tužbe od suda traže da se Erdoan kazni zbog njegovih zločina protiv čovječnosti i genocida. Njen kolega iz Partije zelenih, Karl Šliter, izjavio je da se nada da će i druge evropske zemlje razmotritri slične tužbe.

U Švedskoj je 2014. donesen zakon kojim su državnim sudovima data ovlaštenja u svim slučajevima zločina protiv čovječnosti bez obzira gdje se zločin dogodio.

U martu ove godine, kancelarija za ljudska prava UN objavila je izvještaj u kome se navodi da su u periodu od jula 2015. godine do decembra 2016. godine na jugoistoku Turske počinjena masovna uništavanja, ubistva i brojna druga kršenja ljudskih prava. Oružani sukob Kurda i turske vojske traje od 1984. godine.

Procjenjuje se da je od početka sukoba do danas poginulo više od 40.000 ljudi. Kurdi zahtijevaju autonomiju, dok Erdoganova vlast smatra kurdsku Radničku partiju (PKK) terorističkom organizacijom.

(independent.co.uk)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije