Svijet

Erdoan pozdravio novu eru za Tursku

Erdoan pozdravio novu eru za Tursku
Erdoan pozdravio novu eru za Tursku

ANKARA - Dosadašnji turski premijer Redžep Tajip Erdoan pozdravio je svoju pobjedu na prvim direktnim predsjedničkim izborima u Turskoj kao novu eru za svoju zemlju.

On je poručio hiljadama svojih pristalica s balkona u sjedištu njegove vladajuće stranke AK u Ankari da je njegova pobjeda trijumf za sve Turke, a ne samo za one koji su glasali za njega, prenosi BBC. 

Erdoaan je osvojio 52 posto glasova i time je izbjegao drugi krug izbora.

Erdogan želi osigurati veću vlast za predsjednika države, ali njegovi politički protivnici strahuju da on pokušava nametnuti autoritarnu vladavinu.

Do sada je funkcija predsjednika države uglavnom bila ceremonijalnog značaja.

Erdogan je bio premijer od 2003. godine i po zakonu se nije mogao natjecati za novi premijerski mandat.

On će biti inauguriran 28. avgusta.

Stranka AK sada mora imenovati novog čelnika i mandatara za premijera. Analitičati tvrde da će to vjerovatno biti ličnost koju Erdoan može kontrolisati.

- Neću biti predsjednik samo onih koji su glasali za mene. Biću predsjednik 77 miliona ljudi. Danas je ponovo pobijedila naša nacija, danas je ponovo pobijedila demokratija. Oni koji nisu glasali za mene pobijedili su isto kao i oni koji su glasali, oni koji me ne vole pobijedili su isto kao i oni koji me vole - poručio je Erdoan pristalicama.

- Želim izgraditi novu budućnost, sa akcentom na društvenom pomirenju, i ukazivanjem na zajedničke vrijednosti umjesto na razlike - kazao je on.

Taj politički veteran i i državnik cijenjen je među svojim pristalicama zbog jačanja ekonomije i podrške konzervativcima.

Zvanični rezultati turskih predsjedničkih izbora bit će potvrđeni tokom dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije