Svijet

Erdoan zaoštrava retoriku uoči pregovora EU i Turske

Erdoan zaoštrava retoriku uoči pregovora EU i Turske
Foto: Ilustracija | Erdoan zaoštrava retoriku uoči pregovora EU i Turske

BRISEL - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan zaoštrio je svoju anti-zapadnjačku retoriku uoči današnjeg sastanka turskog minsitra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua i visokih diplomata EU u Briselu, navodeći da je gotova era pokorne Turske koja se poklanja svakom zahtjevu Zapada.

"Zapad želi da Turska prihvata njihove zahtjeve bez postavljanja pitanja... Žao mi je, ali moram da kažem da ta Turska više ne postoji", rekao je Erdogan na sastanku sa poslanicima njegove stranke u Ankari, prenosi AP.

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu i ministar za evropske poslove Omer Čelik trebalo bi danas da se sastanu sa šeficom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini i evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Johanesom Hanom u Briselu.

Aktivisti za ljudska prava traže od EU da na današnjem sastanku pritisne Ankaru da oslobodi borce za ljudska prava, uhapšene zbog navodne umješanosti u prošlogodišnji pokušaj državnog udara u toj zemlji.

"Naš poziv je jednostavan. Tražimo bezuslovno i momentalno oslobađanje ovih branioca ljudskih prava", rekao je sekretar organizacije Amnesti internešnal Salil Šeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije