Svijet

Erdogan: 200 kurdskih boraca iz Iraka prelazi u Kobane

 Erdogan: 200 kurdskih boraca iz Iraka prelazi u Kobane
Erdogan: 200 kurdskih boraca iz Iraka prelazi u Kobane

RIGA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je postignut dogovor o slanju oko 200 kurdskih boraca iz Iraka, preko turske teritorije, u Kobane kako bi pomogli u odbrani tog sirijskog grada od ekstremista Islamske države.

Visoki zvaničnik Kurdistana rekao je za Rojters da će Pešmerge, borci iz Iraka, biti opremljeni težim naoružanjem od onog kojim raspolažu kurdski borci u Kobaneu, koji kažu da im je u odbani grada od džihadista potrebno oružje za probijanje pancira.

Kurdski poslanici juče su postigli dogovor o slanju svojih boraca, što je prvi vojni ulazak ove poluautonomne oblasti u sukobe u Siriji.

"Saznao sam da su konačno postigli dogovor o cifri od 200 (boraca)", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Rigi, prestonici Letonije.

Portparol Pešmergi Halgurd Hikmat izjavio je da su pripreme za odlazak boraca u Kobane u toku.

Ofanziva ekstremista Islamske države (IS), koji nastoje da utvrde svoju poziciju u Siriji, na Kobane se nastavlja, uprkos bombardovanju koalicionih snaga na njihove pozicije.

SAD iz vazduha dopremaju oružje i medicinsku pomoć Kurdima u Kobaneu koje im obezbjeđuje Regionalna vlada Kurdistana.

Erdogan je danas ponovo kritikovao ovaj potez, opisujući glavnu kurdsku grupu koja brani sirijski grad kao terorističku.

"Da li je Turska na ovo gledala pozitivno? Ne, nije. Amerika je to učinila uprkos Turskoj i ja sam im rekao da Kobane nije trenutno strateško mjesto za vas, ako išta, to je strateško (mjesto) za nas", rekao je Erdogan o telefonskom razgovoru sa predsjednikom SAD Barakom Obamom koji su dvojica državnika vodila tokom vikenda.

Turski predsjednik je juče rekao da se nastavljaju razgovori između zvaničnika o detaljima prelaska Pešmergi kroz Tursku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije