Svijet

Erdogan: EU ne želi održati riječ koju je dala Turskoj

Erdogan: EU ne želi održati riječ koju je dala Turskoj
Erdogan: EU ne želi održati riječ koju je dala Turskoj

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Ankari na prvoj sjednici Velike narodne skupštine Republike Turske nakon ljetne pauze, kako je turski parlament 15. jula ranjen i oštećen i tako stekao status gazije prvi put nakon Oslobodilačkog rata.

Erdogan je poručio da su svi oni koji jasno ne osuđuju pokušaj puča od 15. jula ove godine, saučesnici u istom.

Kazao je između ostalog i kako se u posljednje vrijeme može primijetiti nedosljednost u politici SAD-a prema regionu (Bliskog istoka), piše Anadolija.

"Jedan dio američke administracije uporno radi zajedno sa terorističkim organizacijama PKK/PYD-YPG u Siriji i Iraku, dok drugi dio vodi jednu politiku koja je bliža našim osjetljivim tačkama", rekao je Erdogan.

Izjavio je i kako bezvižni režim koji je EU obećala Turskoj ovog mjeseca treba stupiti na snagu, ali da stavovi Unije jasno ukazuju da neće održati riječ koju je dala njegovoj zemlji.

"Ako poslušamo izjave iz Unije, teme poput borbe protiv terorizma koje su iznimno važne za Tursku, pokušavaju se pokazati kao preduslov. Otvoreno govorim, ovakav stav je znak da EU ne želi održati riječ koju je dala Turskoj. Opet otvorenom govorim, to je vaša odluka", poručio je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije