Svijet

Erdogan kritikuje francusku policiju zbog nasilja

Erdogan kritikuje francusku policiju zbog nasilja
Erdogan kritikuje francusku policiju zbog nasilja

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je proteklih mjeseci izložen kritikama zbog stanja demokratije u svojoj zemlji, kritikovao je francuske vlasti, izrazivši uznemirenost zbog policijskog nasilja prema francuskim demonstrantima.

Erdogan je optužio medije za selektivno izvještavanje i okretanje glave od policijske represije na Zapadu, dok su istovremeno, prema njegovim riječima, veoma fokusirani na navodne mane Turske, prenijela je agencija AFP.

Erdoganove optužbe podsjećaju na zapadnjačku kritiku taktike "teške ruke" turske policije prema mirnim demonstrantima tokom antivladinih protesta 2013. godine.

"Zabrinut sam zbog onog što se dešava u Parizu. Osuđujem nasilje francuske policije protiv ljudi koji koriste svoje pravo da protestuju", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu, koji su direktno prenosili turski televizijski kanali.

Predsjednik Turske se požalio da isti ti mediji sa Zapada koji su bili veoma voljni da izvještavaju o antivladinim protestima u njegovoj zemlji prije tri godine, sa druge strane nisu izvještavali o ponašanju policije prema francuskim demonstrantima.

"Pariz i Brisel danas gore. U drugim gradovima na Zapadu se takođe održavaju veoma ozbiljni protesti. Mediji koji su prenosili uživo proteste prije tri godine su sada gotovo slijepi i gluvi na aktuelne dogoađaje", naveo je Erdogan.

Francuska vlada i sindikati su u sporu oko predloženih reformi zakona o radu, koje su podstakle radnike da organizuju višednevne štrajkove i proteste širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije