Svijet

Erdogan nakon sastanka sa Obamom: Cilj je doprinijeti miru u regiji

Erdogan nakon sastanka sa Obamom: Cilj je doprinijeti miru u regiji
Erdogan nakon sastanka sa Obamom: Cilj je doprinijeti miru u regiji

PARIZ – Na marginama Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP21) u Parizu održan je bilateralni sastanak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog američkog kolege Baraka Obame, a jedna od tema razgovora bile su i tenzije između Turske i Rusije nakon nedavnog obaranja ruskog aviona koji je tokom operacija u Siriji povrijedio turski zračni prostor.

Erdogan i Obama su održali sastanak u pariskoj kancelariji predstavništva SAD-a u OECD-u, a Erdogan je nakon sastanka izjavio da su glavna tema razgovora bili detalji koalicione borbe protiv terorističke organizacije ISIS u Siriji.

"Razgovarali smo i o aktuelnoj situaciji tursko-ruskih odnosa. Naš cilj je da se do rezultata dođe diplomatskim putem. Svi smo tužni zbog tenzija u regiji. One nanose štetu objema stranama, a naš cilj nije da izađemo oštećeni iz toga, već suprotno, da doprinesemo uspostavi mira u regiji“, poručio je Erdogan.

Ističući da je sa Obamom razgovarao i o pitanju aktuelne vlasti u Siriji, Erdogan je kazao da bi aktivnosti takozvanog Bečkog procesa trebale donijeti pozitivne rezultate.

"Uvjeren sam da će dosadašnji zadovoljavajući rad donijeti rezultat i znatno rasteretiti odnose i situaciju u regiji“, kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje rekao da je tema razgovora bila i situacija Turmena u mjestu Bajirnucak na sjeveru Latakije, koja je poprište žestokih zračnih napada Rusije i kopnenih operacija sirijske vojske.

"To nije regija u kojoj ima ISIS-a, već tu žive naši sunarodnjaci i rodbina. Stalni napadi i ubijanje više od 500 civila u toj regiji je zaista tužna situacija po pitanje uspostave mira u svijetu. Nadamo se da će i ta situacija biti prevaziđena“, kazao je Erdogan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije