Svijet

Erdogan sa Bajdenom: Džarablus je osvojen

Erdogan sa Bajdenom: Džarablus je osvojen
Erdogan sa Bajdenom: Džarablus je osvojen

ANKARA (AA) - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Džozef Bajdenom u Ankari istakao da su pripadnici opozicione Slobodne vojske Sirije (FSA) i lokalne snage preuzeli kontrolu nad Džarablusom.

"Pripadnici opozicione Slobodne vojske Sirije (FSA) i lokalne snage su preuzeli kontrolu nad Džarablusom. Zauzeli su i zvanične institucije tamošnjih vlasti. Prema informacijama kojima raspolažemo, ISIS je prinuđen na napuštanje i povlačenje iz Džarabulusa", rekao je Erdogan.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsjednikom SAD ponovio da se protivi ostanku sirijskog predsjednika Bašara el Asada na vlasti, ocjenivši da u Siriji "neće biti moguće uspostaviti demokratiju sa njim na čelu".

Erdogan je dodao da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad "državnim institucijama" u gradu Džarablusu i prinudili džihadiste Islamske države na povlačenje.

Erdogan je rekao da je američkog zvaničnika informisao o borbi Turske protiv terorističke organizacije FETO kao i o mjerama koje je turska Vlada preduzela na tom putu.

"Naš najviši prioritet je što skorije izručenje Turskoj lidera FETO-a koji stoji iza pokušaja državnog udara", rekao je Erdogan.

Američki potpredsjednik Džozef Bajden je nakon sastanka sa turskim predsjednikom istakao kako su SAD uz Tursku i njen narod.

"Američki narod je uz vas. Barak Obama je bio među prvima koji su zvali. Žao mi je, volio bih da sam ovdje mogao ranije doći", rekao je Bajden, govoreći o tome što nije posjetio Tursku odmah nakon pokušaja državnog udara 15. jula.

SAD podržava Tursku, našeg saveznika. Naša podrška je apsolutna i ništa je ne može poremetiti", izjavio je Bajden.

Istakao je da pokušaj državnog udara u Turskoj nije bio usmjeren samo protiv turske Vlade nego je to bio napad na turski narod.

"Ovaj pokušaj državnog udara nije bio usmjeren samo protiv turske Vlade nego je to bio napad na turski narod. To je bila izdaja, koja je uključivala nasilje, najvažnijih vrijednosti ove zemlje. Mala grupa koja se zaklela da će služiti ljudima koje štiti", rekao je Bajden.

Naglasio je kako je, nakon pokušaja državog udara, SAD uz Tursku i njen narod.

Dotakavši se operacije "Štit Eufrata", Bajden je kazao da snažno vjeruje da Turska mora braniti svoju granicu.

"Snažno vjerujemo da Turska mora braniti svoju granicu", rekao je Bajden, govoreći o operaciji "Štit Eufrata" koju su Turske oružane snage (TSK) pokrenule jutros s ciljem neutralizacije terorisitčkih elemanata ISIS-a na sjeveru Sirije.

Erdogan je izjavio kako je Bajden imao priliku da se ovom posjetom uvjeri u opasne dimenzije pokušaja državnog udara.

"Bajden je i sam imao priliku da se ovom posjetom Turskoj i Parlamentu Turske uvjeri u opasne dimenzije pokušaja državnog udara. Ja ću mu takođe malo kasnije uručiti određene dokumente i prenijeti informacije koje posjedujemo u vezi s pokušajem državnog udara. Drago mi je ipak da je imao priliku da se iz prve ruke uvjeri u osjećanja našeg naroda o FETO-u koji stoji iza pokušaja državnog udara", rekao je Erdogan.

S druge strane, Pentagon je saopštio da su vazdušnim napadima pružili podršku operaciji "Štit Eufrata" koju su Turske oružane snage (TSK) pokrenule jutros s ciljem neutralizacije terorisitčkih elemanata ISIS-a na sjeveru Sirije.

Američki potpredsjednik Džozef Bajden je boravio u jednodnevnoj posjeti Turskoj gdje se sastao s najvišim zvaničnicima zemlje domaćina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije