Svijet

Eritreja zemlja gdje se najviše cenzurišu mediji

Eritreja zemlja gdje se najviše cenzurišu mediji
Eritreja zemlja gdje se najviše cenzurišu mediji

NjUJORK - Eritreja je pretekla Sjevernu Koreju i postala zemlja u kojoj se najivše cenzurišu mediji u svijetu, dok su Sirija i Iran na trećem i četvrtom mjestu, prema posljednjem izveštsaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) objavljenom danas.

Ova nevladina organizacija sa sjedištem u Njujorku navela je da je Eritreja izbila na čelo ove liste poslije odluke vlasti te zemlje na Rogu Afrike da zabrane sve strane medije i da strogo kontrolišu lokalnu štampu preko Ministarstva za informisanje.

"Svaki put kada neki novinar treba da napiše članak, vlasti određuju teme intervjua i govore koji su konkretni uglovi koje treba obraditi", rekao je jedan eritrejski novinar koji je želio da ostane anoniman.

"Imamo običaj mnogo da pišemo o predsjedniku (Isajasu Afevorkiju) da bi ostao u žiži javnosti", dodao je taj novinar.

U izvještaju je Komitet za zaštitu novinara naveo da se 10 zemlaja ističu kao najveći cenzori time što brane međunarodne medije, stavljaju "diktatorske kontrole" na domaće medije i uvode druga ograničenja.

Sjeverna Koreja je sa prvog došla na drugo mjesto po cenzuri u svijetu.

Komitet je primijetio da su se pojavile "male naprsline" u toj inače zatvorenoj zemlji, kao što je otvaranje kancelarije američke novinske agencije Ašošiejted pres u Pjongjangu.

Sirija je pojačala ograničenja medijima od prošlog proljeća, kada je počelo gušenje narodne pobune protiv režima predsjednika Bašara el Asada, i zbog toga sa devetog došla na treće mjesto po cenzuri.

"Zabranom međunarodnim medijima da uđu u zemlju i da slobodno izvještavaju o tome šta se dešava, i napadima na sopstvene novinare

Sirija se trudi da spusti crnu zavjesu na pobunu koja traje godinu dana", navodi Komitet za zaštitu novinara u izvještaju.

O Iranu, u izvještaju se navodi da se za kontrolu protoka informacija oslanja na spoj novih tehnologija blokiranjem interneta i brutalnih tehnika, kao što su hapšenje novinara, a da se posebno cenzuriše sve što se odnosi na nuklearni program.

Ostalih 10 najgorih cenzora na svijetu su Ekvatorijalna Gvineja, Uzbekistan, Mjanmar, Saudijska Arabije, Kuba i Bjelorusija.

Za izradu ove liste CPJ se oslanja na 15 kriterijuma, kao što su kontrola interneta, nedosttak privatnih medija, restrikcije za kretanje novinara itd.

Izvještaj je objavljen povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije