Svijet

Euleks primio k znanju stav Srba sa sjevera Kosova

Euleks primio k znanju stav Srba sa sjevera Kosova
Euleks primio k znanju stav Srba sa sjevera Kosova

KOSOVSKA MITROVICA - Misija Euleks primila je k znanju stav Kancelarije za koordinaciju aktivnosti četiri opštine sa sjevera Kosova da su te četiri opštine prekinule saradnju sa Euleksom i proglasile ovu misiju nepoželjnom na tom području.

Iz Eluksa poručuju da "u vladavini prava niko, osim zakonski imenovanih službenika za provođenje prava, tužilaca ili sudija, ne može da se poziva na pravo da odobri provođenje pravde ili ne".

U saopštenju se dodaje da bi Misija pozdravila, kako je ranije izjavljeno, svaki konstruktivan pristup primjeni vladavine prava na sjeveru Kosova i svakodnevnoj bezbjednosti stanovništva.

"Euleks je spreman da zajedno s kosovskom policijom doprinese u obezbjeđivanju oblasti koje gradonačelnici odrede, na legitiman način, prema potrebi", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za koordinaciju aktivnosti četiri opštine sa sjevera Kosova saopštila je da su te četiri opštine prekinule saradnju sa Euleksom i proglasile ovu misiju nepoželjnom na tom području.

"Posljednja akcija u kojoj je naš sugrađanin praktično kidnapovan kada je krenuo na svoje radno mesto, kao i sada već učestala praksa automatskog određivanja pritvora do 30 dana svima koje Euleks policija privede, nalaže nam da saslušamo zahteve i glas naroda i da otkažemo saradnju Euleks policiji i proglasimo ih za nepoželjne na teritoriji opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Saopštenje su potpisali gradonačelnici, predsjednici skupština, predsjednici privremenih organa opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije