Svijet

Evropa dobija koordinatora za ebolu

Evropa dobija koordinatora za ebolu
Evropa dobija koordinatora za ebolu

BRISEL - EU će do kraja ove sedmice imenovati evropskog koordinatora za borbu protiv ebole, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

 "Evropski ministri spoljnih poslova jednoglasno su podržali ideju o imenovanju evropskog koordinatora za borbu protiv ebole. O detaljima će biti riječi na sastanku 28. oktobra", izjavio je Fabijus novinarima.

On je dodao da će narednih dana biti saopšteno ko će biti imenovan, prenosi AFP.

"Ovo je važan korak jer bi svi trebalo da se uključimo u borbu protiv  ove veoma ozbiljne epidemije", rekao je francuski ministar.

Fabijus je napomenuo da je broj umrlih veoma veliki u tri države koje su najviše pogođene virusom ebole - Liberiji, Sijela Leoneu i Gvineji.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije jeobjavila da je smrtnost od ove bolesti 70 odsto.

"Međutim, ima država gdje je epidemija zaustavljena", naglasio je Fabijus i naveo da je to slučaj sa Senegalom i Nigerijom.

Francuski ministar je dodao da je potrebno da se oforme centri za liječenje, da se obuči medicinsko osoblje i da se kontrolišu lica koja napuštaju zemlju.

Krajem prošle sedmice američki predsjednik Barak Obama imenovao je Rona Klejna za američkog koordinatora za borbu protiv ebole. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije