Svijet

Evropa jednoglasna o proširenju sankcija za Rusiju

Evropa jednoglasna o proširenju sankcija za Rusiju
Evropa jednoglasna o proširenju sankcija za Rusiju

SARAJEVO - Federika Mogerini, ministar inostranih poslova Italije koja predsjedava EU, izjavila je danas u Sarajevu da je na sastanku Savjeta za spoljnu politiku jednoglasno odlučeno da se nastavi sa novim proširenjem sankcija prema Rusiji, odnosno proširenjem liste entiteta i lica na koje se one odnose.

"Sa kolegama iz Savjeta za spoljnu politiku je juče održan sastanak koji je započeo govorom holandskog kolege koji je učestvovao u skupljanju posmrtnih ostataka putnika oborenog malezijskog aviona i njegov apel je bio da se izvrši što je moguće veći pritisak na Rusiju i proruske separatiste u Ukrajini da bi se obavila istraga na što transparetniji način", rekla je Mogerinijeva novinarima.

Ona je naglasila da, s obzirom na činjenicu da već u nekoliko navrata diplomatski napori na terenu nisu dali rezultate, jednoglasno je odlučeno da se nastavi sa pritiscima i proširenjem liste entiteta, odnosno, preduzeća i lica na koje se odnose sankcije, što će danas poslije podne biti objavljeno u Briselu.

"Italija koja predsjedava EU insistira da se sankcije prošire i da Evropska komisija sačini paket sankcija koji će se implementirati", rekla je Mogerinijeva.

SAD su prošle sedmice pooštrile sankcije protiv Rusije, a mjere su usmjerene na poslove najvećih energetskih korporacija i banaka, kao mjera kažnjavanja zbog situacije u Ukrajini, dok je EU, prema ranijoj izjavi visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, odlučila da proširi spisak lica kojima su uvedene sankcije zbog ukrajinske krize, uključujući ruske državljane i entitete.

Eštonova je ranije najavila da će EU, danas 24. jula, predstaviti prijedloge za dalje djelovanje, koji će obuhvatati oblasti pristupa finansijskom tržištu, odbrane, robe civilno-vojne namjene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor. /kraj/bm/da

Sedam država podržalo stav Rusije 

Sedam država članica Svjetske trgovinske organizacije /STO/ podržale su danas stav Rusije da su sankcije koje su uvele SAD i druge države protiv ruskih kompanija kršenje osnovnih dokumenata STO, izjavio je jedan zvaničnik iz Brisela.

Među državama koje su podržale stav Mosvke su Kuba, Venecuela, Argentina, Ekvador, Nikaragva, Bolivija i Zimbabve, javlja RIA "Novosti".

Međutim, SAD, EU i Kanada navode da su usvojene mjere u potpunosti u skladu sa obavezama u STO, istakao je neimenovani zvaničnik.

SAD je 16. jula uvela sankcije protiv više velikih ruskih kompanija, među kojima su naftna kompanija "Rosnjeft", holding "Rostek", te kompanija "Novatek", kao i velike banke "Vnješekonombank" i "Gasprombank".

Razlog za uvođenje sankcija je ukrajinska kriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije