Svijet

Evropa ne zaboravlja teže reforme

Evropa ne zaboravlja teže reforme
Evropa ne zaboravlja teže reforme

BANJALUKA - Evropski parlament i dalje insistira na tome da BiH treba da sprovede ustavne promjene koje bi je transformisale u inkluzivniju, funkcionalniju i demokratičniju državu, o čemu, pak, u BiH teško da je u skorijoj budućnosti moguće očekivati i minimum konsenzusa.

Istovremeno, Evropska komisija i dalje tvrdi da ne odustaje od novog pristupa koji je formulisan u njemačko-britanskoj inicijativi, a koja je kasnije postala i zvanična evropska politika.

Britanska i njemačka ambasada u BiH, koje smo zamolili da prokomentarišu tekst Rezolucije Evropskog parlamenta koja je nedavno usvojena u Strazburu, u svom odgovoru ne komentarišu direktno dijelove koji se odnose na zahtjeve za ustavnim promjenama i uglavnom se koncentrišu na socioekonomske reforme.

"Rezolucija EP-a predstavlja značajan doprinos debati koja se vodi unutar EU. Poput EP-a, i mi smo odlučni u namjeri da podržimo BiH na njenom putu ka EU. Dijelimo stav EP-a da vlasti u BiH treba da intenziviraju svoje napore na implementaciji Reformske agende, uključujući i one obaveze koje su neophodne kako bi ojačale kredibilnosti aplikacije BiH za članstvo u EU. To uključuje kreiranje efikasnog mehanizma koordinacije i adaptaciju trgovinskih odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", naveli su oni.

Sa druge strane, Kristijan Dan Preda, izvjestilac EP-a za BiH, ističe da uz socijalno-ekonomske reforme, paralelno treba raditi i na ustavnim, pravnim i političkim reformama.

"Teško je našu rezoluciju tumačiti kao kontradiktornu novom evropskom pristupu prema BiH. Tačno je, kao što ste Vi ukazali, da novi pristup fokus stavlja na socijalno-ekonomske reforme u odnosu na izazovnije političke i ustavne promjene. Ali to nikako ne znači da bi trebalo da ignorišemo te teže reforme ili da ih potpuno izbrišemo iz našeg sjećanja", rekao je on.

Podsjetio je i na zaključke Evropskog savjeta donesene 15. decembra 2014, u kojima se traži implementacija odluke "Sejdić i Finci", koja takođe predstavlja vid ustavnih promjena.

"Sve u svemu, nema zvanične promjene evropske politike prema BiH, a EP samo šalje poruku da političke reforme takođe moraju ostati vidljive. Siguran sam da građani Vaše zemlje dobro znaju da evropski pristup implicira ispunjavanje svih uslova, uključujući demokratske, političke reforme", navodi Preda.

Iako naglašavaju da ne žele komentarisati odluke EP-a, iz Delegacije EU, insistiraju na tome da se sve politike EU baziraju na procesu stabilizacije i pridruživanja.

U skladu sa odlukama Evropskog savjeta, ističu da se radi o sljedećim politikama: sprovođenje Reformske agende uz saradnju sa civilnim društvom i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zatim, insistiraju da ne može biti referenduma na entitetskom nivou o odlukama koje se tiču državnih organa, poput Suda i Tužilaštva BiH. Takođe, navode da politike EU uključuju podršku operaciji Altea, odnosno EUFOR, i rješavanje problema viška naoružanja u BiH.

"Svih 28 članica EU u potpunosti podržava evropsku perspektivu BiH kao buduće članice EU, u skladu sa Solunskom deklaracijom iz 2003. godine. Uz svoje međunarodne partnere, cilj EU je da podrži stabilnu BiH, koja sarađuje sa susjedima i nalazi se na nepovratnom putu ka EU", naveli su, uz napomenu da je članstvo BiH u EU čvrsto povezano sa očuvanjem njenog suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta.

Zvanična politika EU prema BiH:

- Reformska agenda

- Prilagođavanje SSP-a

- Odustajanje od referenduma

- Podrška EUFOR-u

- Rješavanje viška naoružanja

- Očuvanje suvereniteta i integriteta BiH

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije