Svijet

"Evropa nedovoljno nezavisna od SAD"

"Evropa nedovoljno nezavisna od SAD"
"Evropa nedovoljno nezavisna od SAD"

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u intervjuu švajcarskoj Radio-televiziji (SRG) izrazio žaljenje zbog nedovoljne "nezavisnosti" Evrope od SAD.

Upitan o mogućnosti novog rata u Evropi, ruski predsjednik je u intervjuu objavljenom na sajtu SRG odgovorio: "Nadam se da ga neće biti, ali želimo da vidimo da Evropa pokaže više nezavisnosti i suvereniteta".

O Francuskoj i njenim vezama sa NATO, dodao je da "radi razgovora o međusobnim poslovima s našim evropskim partnerima, moramo da idemo u Vašingtonu, to je pomalo čudno". U ovom intervjuu za SRG snimljenom u subotu u Sankt Peterburgu, Putin je kritikovao ulogu SAD u trci u naoružanju, a njihovo djelovanje protiv FIFA ocijenio kao "neprihvatljivo".

"Oživljavanje" trke u naoružanju je "zbog Sjedinjenih Država, datira iz jednostranog izlaska SAD iz sporazuma o balističkim raketama. Taj sporazum je bio kamen-temeljac međunarodnog sistema bezbjednosti", rekao je Putin.

Povodom korupcionaškog skandala koji razbija FIFA, a objelodanile su ga SAD, Putin je optužio Vašington da radi i sopstvenom interesu.

"Sjedinjene Države, koliko sam shvatio, kandidat su za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine. Njihov najbliži saveznik u Evropi, Velika Britanija, kandidat je za 2018. godinu. Pitam se da li je ta borba protiv korupcije nastavak borbe za kandidaturu 2018. i 2022. godine", rekao je Putin.

"U svakom slučaju, neka zemlja, bila velika ili mala, ne može da po svijetu hvata koga hoće i trpa ga u svoj zatvor", dodao je on. Sedam visokih zvaničnika FIFA-e je uhapšeno u maju u Cirihu, i pritvoreno na zahtev SAD koje su povele pravni postupak protiv njih ubog korupcije.

Na kraju intervjua, na pitanje o usponu partija desnice u Evropi, od kojih neke podržavaju njegovu politiku, Putin je odgovorio: "U svijetu i u evropskim zemljama, uočljive su tektonske promjene u javnom mnjenju. I to u pravcu veće odbrane nacionalnih interesa".

Blater zaslužuje Nobela za vođenje FIFA

Odlazeći predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater zaslužuje Nobelovu nagradu za svoje rukovođenje ovom organizacijom, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za švajcarski RTS.

U subotu je Blater na sastanku sa Putinom u Sankt Petersburgu rekao kako je FIFA (trenutno suočena sa velikim korupcionaškim skadalom), donijela rezoluciju kojom se pruža puna podrška organizovanju Svjetskog kupa u fudbalu 2018. godine u Rusiji, prenosi Rojters.

"Svi znamo kakva se situacija trenutno razvija oko g. Blatera. Ne želim da idem u detalje, ali ne vjerujem ni riječ o njegovoj ličnoj umješanosti u korupciju", istakao je Putin.

"Mislim da ljudi kao što je g. Blater, ili šefovi velikih međunarodnih sportskih federacija, ili Olimpijskih igara zaslužuju posebno priznanje. Ako iko zaslužuje Nobelovu nagradu, to su ti ljudi", smatra Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije