Svijet

Evropa proširila spisak osoba pod sankcijama

Evropa proširila spisak osoba pod sankcijama
Evropa proširila spisak osoba pod sankcijama

BRISEL - EU odlučila je da proširi spisak osoba kojima su uvedene sankcije zbog ukrajinske krize, uključujući ruske državljane i entitete, saopštila je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Ministri spoljnih poslova država članica EU nisu na današnjem sastanku donijeli odluku o uvođenju oštrijih sankcija Rusiji.

"Odlučili smo da ubrzamo pripreme ciljanih mjera dogovorenih na prošlonedjeljnom samitu", izjavila je Eštonova na konferenciji za novinare nakon sastanka Savjeta EU za spoljne poslove.

Prema njenim riječima, kaznene mjere će biti proširene i na pojedince i kompanije povezane "s ruskim poslanicima odgovornim za aneksiju Krima i destabilizaciju istočne Ukrajine".

Eštonova je rekla da ne raspolaže detaljima o imenima sa spiska i precizirala da će lista biti dostupna čim bude kompletirana.

Ona je najavila da će EU u četvrtak, 24. jula, predstaviti prijedloge za dalje djelovanje, koji će obuhvatati oblasti pristupa finansijskom tržištu, odbrane, robe civilno-vojne namjene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor.

Eštonova je naglasila da je od ključnog značaja da proruske snage koje kontrolišu područje u kome se dogodila avionska nesreća smjesta omoguće potpun i bezbjedan pristup međunarodnim istražiteljima i pozvala Rusiju da iskoristi svoj uticaj kako bi se to postiglo.

"Želimo da mjesto pada aviona bude obezbijeđeno i sačuvano kako bi bila sprovedena potpuna, transparentna i nezavisna međunarodna istraga", rekla je Eštonova i dodala da oni koji su, direktno ili indirektno, odgovorni za obaranje letjelice moraju biti privedeni pravdi.

Ona je pozvala Rusiju i da "obustavi dotok oružja, opreme i ljudi preko granice" sa Ukrajinom i da povuče dodatne vojnike razmještene u pograničnom području.

"Spremni smo da bez odlaganja uvedemo paket kaznenih mjera ukoliko ne vidimo punu i hitnu saradnju", upozorila je Eštonova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije