Svijet

Evropol: Zaplijenjeno preko 700 komada naoružanja u operacijama

Evropol: Zaplijenjeno preko 700 komada naoružanja u operacijama
Foto: Ilustracija | Evropol: Zaplijenjeno preko 700 komada naoružanja u operacijama

HAG - Više od 700 komada naoružanja, uključujući bacače granata i mitraljeze, zaplijenjeno je u dvije velike obavještajne operacije uz podršku Evropola u cilju suzbiljanja trgovine nelegalnim naoružanjem u Evropi, navodi se u saopštenju Evropola.

Operacija "KOLUMBI" predvođena je slovenačkim vlastima i stotine policajaca radilo je zajedno na prostorima Hrvatske, Slovenije i Španije u cilju presretanja nelegalnog oružja i razbijanja mreža koje se bave njegovom trgovinom.

Oko 40 komada oružja zaplijenjeno je u Sloveniji i Hrvatskoj, a uhapšeno je 33 osumnjičenih u koorninisanim akcijama 14. juna, navodi se u saopštenju Evropola.

Španska Civilna garda pretresala je kuće uz pomoć hrvatskih kolega.

Operacija je dio šire evropske strategije koju su razvile policijske vlasti Evropske unije, američka DEA i Evropol, u cilju borbe protiv kriminalne mreže poznate kao "Balkanski kartel".

Operacija "ARMES 72" obavljena je u Francuskoj od 12. do 14. juna, tokom kojih je pretreseno oko 100 kuća na 50 lokacija u Francuskoj, navodi se u saopštenju Evropola.

Uhapšeno je 30 osumnjičenih, a zaplijenjeno 700 komada oružja uključujući 50 mitraljeza i 250 pištolja u operaciji u kojoj je učestvovalo oko 600 francuskih žandara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije