Svijet

Evropska komisija tvrdi da Varufakis laže

Evropska komisija tvrdi da Varufakis laže
Evropska komisija tvrdi da Varufakis laže

Evropska komisija oštro je demantovala navode Janisa Varufakisa i optužila ga da laže da su međunarodni kreditori kontrolisali grčku poresku službu.

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis, prema snimcima s investitorske konferencije dospijelim u javnost, rekao je da je, sem što je upao u računare u sopstvenom ministarstvu, tajno radio i na uporednom monetarnom sistemu zato što zvanični sistem kontrolišu kreditori.

"Tvrdnje gospodina Varufakisa da 'trojka' ima kontrolu nad grčkim generalnim sekretarijatom za javne finansije su netačne i neosnovane", izjavila je portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva na konferenciji za novinare, aludirajući na "trojku" kreditora - Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond.

"Generalni sekretarijat za javne finansije je kvazi-nezavisno tijelo, odgovorno za poresku administraciju koja je formalno dio ministarstva finansija. Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond jedino pružaju tehničku podršku poreskoj administraciji, ali svakako da ne kontrolišu agenciju. Tvrdnja da 'trojka' kontroliše sekretarijat jednostavno nije tačna", izjavila je Andrejeva.

Evropska komisija više ne želi da se upušta u komentarisanje "takvih teorija zavjera" već će se usredsrediti na budućnost zemlje, dodala je portparolka Komisije.

U snimku telefonskog sastanka s investitorima 16. jula, Varufakis je rekao da su on i njegov prijatelj koji je stručnjak za računare upali u kompjuterski sistem njegovog ministarstva, što je bio prvi korak da naprave "paralelni bankarski sistem" za slučaj da grčke banke kolabiraju.

Najveća opoziciona stranka Nova demokratija danas je formalno zatražila od parlamentarnog odbora koji razmatra pakete pomoći Grčkoj da ispita Varufakisa kako bi se ustanovilo da li je premijer Aleksis Cipras znao za njegove postupke.

Tužilaštvo je takođe prosledilo parlamentu dvije odvojene tužbe koje su protiv Varufakisa podnijeli građani koji tvrde da je mnogo naštetio nacionalnim interesima neodgovarajućim pregovorima s kreditorima.

Po grčkom zakonu sve tužbe protiv poslanika mora ispitati parlament, pošto poslanici uživaju imunitet, zbog čega je moguće glasanje i za to da li da se Varufakisu oduzme imunitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije