Svijet

Evropske zemlje povećavaju bezbjednosne provjere u vozovima

Evropske zemlje povećavaju bezbjednosne provjere u vozovima
Evropske zemlje povećavaju bezbjednosne provjere u vozovima

PARIZ - Zemlje Evropske unije će povećati provjeru identiteta i prtljaga u vozovima, objavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Ta mjera uvedena je nakon što su američki marinci na odmoru u Evropi uspjeli da savladaju napadača sa kalašnjikovim na brzom vozu između Amsterdama i Pariza, prenijela je agencija AP.

Kaznev je rekao da će provjere biti vršene "svugdje gde bude potrebno" , ali nije naveo više detalja.

On je, poslije vanrednog sastanka u Parizu sa najvišim zvaničnicima devet zemalja EU iz sektora bezbjednosti i saobraćaja, apelovao i na bolju koordinaciju između obavještajnih i bezbjednosnih organa unutar "šengenske zone"

Kaznev je pozvao na "koordinisanu i simultanu akciju" evropskih bezbjednosnih snaga, dodajući da je zaštita u željezničkom saobraćaju "od presudne važnosti.

Francuski ministar je rekao kako zvaničnici traže načine da sarađuju sa avio-industrijom na unapređenju bezbjednosti u vozovima.

Osumnjičeni za prošlonedjeljni sprečeni napad u brzom vozu je bio poznat evropskim bezbedjnosnim službama, ali je, prije nego što se ukrcao na voz krijući automatsku pušku, kartu za voz Amsterdam-Pariz kupio u gotovini, a ne kreditnom karticom putem koje bi mogao da se utvrdi njegov identitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije