Svijet

Evropski parlament izglasao početak kaznene procedure Mađarskoj

Evropski parlament izglasao početak kaznene procedure Mađarskoj
Foto: Tanjug/AP | Evropski parlament izglasao početak kaznene procedure Mađarskoj

STRAZBUR - Evropski parlament izglasao je danas početak kaznene procedure Mađarskoj zbog kontinuiranog kršenja demokratskih zakona.

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sjednici parlamenta u Strazburu.

Ovo je drugi put da EP pokreće Član 7. Protiv Mađaske je pokrenut zbog ozbiljnog kršenja EU vrijednosti, a ranije je to bilo protiv Poljske.

Ova odredba Ugovora o EU podrazumijeva suspenziju određenih prava zemlje članice uključujući i zabranu prava glasa u EU institucijama.

Poslanici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate i između različitih frakcija Evropskog parlamenta i unutrašnjih podela među članovima najveće Evropske narodne partije kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ova procedura predviđena je tzv. Ustavom EU u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrijednosti EU kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina.

Pokretanje Člana 7 podrazumijeva između ostalog suspenziju EU finansijskih transfera određene članice, ali i moguće privremeno ukidanje glasa te zemlje u EU institucijama.

Poslije usvajanja u Evropskom parlamnentu odluka o suspenziji Mađarske naćiće se pred Evropskim savetom na glasanju.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu Člana 7 takođe se donosi u Evropskom savjetu pri ćemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

Pokretanje Člana 7 je do sada je bilo jedno u slučaju Poljske i to zbog sprovedenih reformi za koje je Evropska komisija ocenila da podrivaju nezavisnosti pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije