Svijet

Evropski premijeri zgroženi fotografijom mrtvog dječaka

Evropski premijeri zgroženi fotografijom mrtvog dječaka
Evropski premijeri zgroženi fotografijom mrtvog dječaka

BRISEL - Britanski premijer Dejvid Kameron našao se u četvrtak pod pritiskom da poduzme više na rješavanju problema izbjeglica, dok je francuski premijer Manuel Vals pozvao na "hitno djelovanje" nakon što je dan ranije svijet potresla fotografija četverogodišnjeg dječaka-izbjeglice, čije je tijelo more izbacilo na plažu turskog turističkog mjesta Bodruma a među stradalim je sirijskim izbjeglicama koji su se pokušali domoći grčke obale.

I premijer Šapanije Marian Rahoj reagovao je e učetvrtak na potresne fotografije koje su se raširile društvenim mrežama i istakao je da je stradali dječak primjer onoga što se svakodnevno događa na Mediteranu te da "treba riješiti situaciju u Siriji" i da Zapad ne smije više dopustiti Islamskoj državi da kontroliše veći dio Sirije.

Kameron se našao na udaru kritika nakon što je u srijedu rekao kako smatra da rješenje nije primati sve veći broj izbjeglica nego donijeti mir i stabilnost na Bliskom istoku. Par sati nakon toga pojavile su se stravične fotografije stradalog dječaka.

"Gospodine Kameron, ljeto je gotovo...Sada rješavajte najveću krizu s kojom se Evropa suočila nakon 2. svjetskog rata", naslov je na prvoj stranici lista "Sun", najprodavanijih novina u Britaniji, iznad fotografije na kojoj turski policajac odnosi beživotno tijelo dječaka.

Promjena tona ovog lista, kojeg je u aprilu kritikovao i šef UN-ova kancelarije za ljudska prava nakon što je jedan od njegovih kolumnista usporedio migrante sa "žoharima", rezultat je emocija koje je potaknulo objavljivanje fotografija ljudske patnje koju doživljavaju izbjeglice diljem Europe, navodi Reuters.

"Nismo bez saosjećanja. Ta nas fotografija sve mora posramiti. Pogriješili smo u Siriji. Žalim zbog malog anđela", napisao je na Twiteru Nadim Zahavi, član Kameronove Konzervativne stranke iznad fotografije stradalog dječaka. I neki drugi članovi Kameronovih konzervativaca, takođe su se zauzeli za više suosjećanja.

Francuski premijer Manuel Valls pozvao je na Twitteru na "hitno djelovanje" komentišući fotografiju tragično stradalog dječaka.

"Njegovo ime je Ailan Kurdi. Hitno djelovati. Hitna evropska mobilizacija", napisao je na Twitteru šef francuske vlade objavljujući fotografiju na kojoj policajac odnosi tijelo dječaka.

"To je nedopustivo", kazala je ministrica obrazovanja Najat Vallud-Belkacem za televiziju iTele.

"Stotine se pitaju treba li pokazivati takve fotografije...Ja mislim da svakako treba", kazala je ministrica s obzirom na to da su brojni evropski dnevni listovi objavili fotografiju dječaka, dok francuski listovi gotovo da uopšte nisu.

"Zato što moramo otvoriti oči, suočiti se s realnošću tih migracija, te bijede, strašnih situacija koje tjeraju migrante da zajedno sa svojom djecom rizikuju živote", istakla je ministrica obrazovanja.

(jutarnjilist.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije