Svijet

Evropski sud pravde: Odluka o Bregzitu može biti povučena

Evropski sud pravde: Odluka o Bregzitu može biti povučena
Foto: N.N. | Evropski sud pravde: Odluka o Bregzitu može biti povučena

LUKSEMBURG - Evropski sud pravde presudio je da Velika Britanija može da jednostrano pouvuče zahtjev za izlazaka iz EU, a povlačenje zahtjeva mora da bude "demokratsko, nedvosmileno i bezuslovno" i dostavljeno u roku od dvije godine od podnošenja zatjeva za razdruživanje, navode u Evropskom sudu pravde.

Sud je u svojoj presudi ocijenio da zemlja članica koja je obavijestila Evropski savjet o namjeri da izađe iz EU, kao što je to učinila Velika Britanija, može da povuče takvu odluku.

"Mogućnost o povlačanju zahtjeva postoji sve dok sporazum o razdruživanju između EU i Ujedinjenog Kraljevstva nije stupio na snagu ili ukoliko ne dođe do takovog sporazuma, a u toku od dvije godine od podnošenja zahtjeva, odnosno isteka mogućeg porodužetka", navodi se u odluci Suda.

Evropski sud pravde kaže da odluka o povlačenju jedne zemlje članice iz EU može da bude opozvana u "demokratskom procesu i u skladu s nacionalnim ustavom" i da kao "nedvosmislena i bezuslovna" mora biti pismeno dostavljena Evropskom savjetu.

Povlačenjem odluke o Članu 50 Ustava EU status zemlje članice koja je u pitanju neće biti "suspendovan niti promijenjen" navodi se u odluci suda.

U EU, uključujući i Veliku Britaniju, ovakvu odluku Evropskog suda pravde vide kao podršku onim snagama koje se zalažu za ponovni referedum i evrntualni ostanak Velke Britanije u EU.

S druge strane, kritičari ovakve odluke upozoravaju da će zemlje članice, pod ovakvim uslovima, sada mnogo lakše moći da koriste Član 50 (koji predviđa zahtev za izlazak iz EU) u slučajevima sporova i pregovora sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije