Svijet

Evropski zakoni podstiču predrasude prema muslimanima

Evropski zakoni podstiču predrasude prema muslimanima
Evropski zakoni podstiču predrasude prema muslimanima

VAŠINGTON - Evropski zakoni koji preciziraju šta djevojke i žene mogu da nose na glavama podstiču predrasude o muslimanima i protivni su religiji koja je vijekovima dio Evrope, saopštila je organizacija Amnesti internešenel u novom izvještaju.

Amnesti je ukazao na primjere, kako je rečeno, antiislamske prakse u zemljama od Španije do Holandije i Turske.

U izvještaju pod nazivom "Izbor i predrasuda" posebna pažnja je posvećena nacionalnima zakonima i lokalnim pravilima protiv nošenja islamskih velova na glavi ili preko lica. Francuska i Belgija su ih direktno zabranile, kao i neki gradovi u Španiji.

"Amnesti internešenel brine da su se države u posljednjih nekoliko godina suviše fokusirale ma nošenje velova preko lica, kao da je to najraširenija obavezujuća forma nejednakosti sa kojima se suočavaju žene u Evropi", piše u izvještaju.

Pristalice ovakve politike, poput francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, kažu da velovi preko lica predstavljaju oblik zatvaranja žena i da su protivni francuskim vrijednostima o jednakosti. Francuska je zabranila i velove u školama.

Amnesti je razgovarao sa muslimankama koje kažu da su imale problema da nađu posao ili su morale da promijene škole zbog diskriminicije prema njihovom običaju da nose velove, prenio je AP.

U izvještaju se posebno ukazuje na Španiju i Švajcarsku, koje nemaju dovoljno snažne zakone protiv diskriminacije. Švajcarska je zabranila gradnju novih minareta.

Amnesti je apelovao da evropske države dozvole gradnju džamija bez obzira na to da li se sa time slaže lokalno nemuslimansko stanovništvo.

Mnogi Evropljani pogrešno pretpostavljaju da su svi muslimani imigranti, iako je islam vijekovima jedna od vodećih religija u Evropi, navodi se u izvještaju.

Zvaničnici EU ove sedmice su upozorili na preveliko "flertovanje" sa ekstremnom desnicom i nanošenje štete evropskom jedinstvu koje je izgrađeno poslije Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije