Svijet

Evropu očekuje vruća izborna nedjelja

Evropu očekuje vruća izborna nedjelja
Evropu očekuje vruća izborna nedjelja

BEOGRAD - Evropa će ove nedjelje, 6. maja, biti jedna od top tema svjetskih medija, jer će tog dana, na izborima, biti opredijeljen budući politički i ekonomski kurs, ne samo Srbije, već i Francuske i Grčke, a time i Evropske unije.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj 6. maja mogao bi biti od presudnog značaja za ekonomsku budućnost EU, jer su u protekloj godini nepopularne mjere štednje i finansijske centralizacije u Evropi sprovedene u velikoj mjeri zahvaljujući autoritetu francuskog predsjednika Nikole Sarkozija i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Lom na evropskoj "merkozi" osovini, koji bi nastao ulaskom socijalističkog predsjedničkog kandidata Fransoa Olanda u Jelisejsku palatu, kako očekuju analitičari, mogao bi da rezultira i krahom teško usaglašenog pakta o evropskom budžetu.

Socijalistički predsjednik bi u Francusku donio i novi model privrednog oporavka i drugačiji koncept ušteda, koji bi bio u koliziji sa ekonomskim i finansijskim programima država sa vladama desnog centra.

Odnose u EU mogao bi zakomplikovati i ishod parlamentarnih izbora u Grčkoj, zbog najave nekih manjih stranaka, koje podržava oko 40 odsto građana te zemlje, da će istupiti iz evrozone i ponovo uvesti drahmu.

Izborima u Srbiji, kao državi na periferiji evropskih političkih i ekonomskih kretanja, strani mediji, međutim, uglavnom ne pridaju sudbonosni značaj i primjećuju da, za razliku od prethodnih izbora, najveći konkurenti nisu više stranke sa proevropskom i antievropskom političkom agendom.

Strani mediji uglavnom ne problematizuju pitanje iskrenosti metamorfoze nekadašnjih radikala u naprednjake, koliko se bave iskušenjima koja očekuju Srbiju, imajući u vidu ekonomske teškoće.

Tako britanski "Ekonomist" u nedavnom tekstu o predstojećim izborima u Srbiji akcenat ne stavlja na sastav buduće vlade, već na izazove sa kojima će ona odmah po formiranju morati da se suoči, s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti i ekonomske probleme.

Iako strani mediji ovaj put, za razliku od ranijih izbora, Srbiju ne posmatraju u kontekstu katastrofičnih scenarija, niti kao zemlju ne sasvim utemeljenih demokratskih procedura i institucija, to ne znači da su i sasvim nezainteresovani, jer će o izbornoj noći iz Beograda izvještavati sve najveće evropske agencije i televizijske mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije