Svijet

FBI otkrio novog Snoudena

FBI otkrio novog Snoudena
FBI otkrio novog Snoudena

VAŠINGTON - FBI je nedavno pretresao kuću još jednog državnog službenika za koga se sumnja da je, slično Edvardu Snoudenu, odavao povjerljiva dokumenta.

Međutim, neki od zvaničnika su zabrinuti da je Ministarstvo pravde izgubilo "apetit" za ovakve slučajeve, piše Glas Srpske.

FBI je identifikovao još jednog zaposlenog u federalnoj službi osumnjičenog da je drugi odgovoran za curenje povjerljivih dokumenata o listi terorista koju je napravila vlada SAD.

Njega sumnjiče za dostavljanje tih podataka novinaru blisko povezanom sa bivšim obavještajcem NSA Edvardom Snoudenom, kažu obavještajni i pravosudni izvori obaviješteni o ovom slučaju.

Federalne vlasti u sjevernoj Virdžiniji otvorile su kriminalnu istragu o ovom slučaju, rekli su izvori.

Međutim, slučaj je izazvao određenu zabrinutost među pojedincima u obavještajnim službama. Izvor blizak istrazi je rekao da istražitelji nastavljaju istragu, ali da još nema optužnice.

U pitanju je slučaj povezan sa pričom objavljenom 5. avgusta na istraživačkom sajtu The Intercept, čiji je koosnivač Glen Grinvald, novinar koji je prvi objavio tajna dokumenta NSA koja mu je dostavio Edvard Snouden.

U tekstu pod nazivom "Tajni sistem za praćenje Baraka Obame, u brojevima" u priči su navedena klasifikovana vladina dokumenta koja pokazuju da kod skoro polovine ljudi, koji se nalaze u glavnoj vladinoj bazi za nadzor terorista, nije otkrivena nikakva pripadnost nekoj terorističkoj grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije