Svijet

FBI u Njemačkoj uhvatio 3 maloljetnice koje su se pokušale pridružiti ISIL-u

FBI u Njemačkoj uhvatio 3 maloljetnice koje su se pokušale pridružiti ISIL-u
FBI u Njemačkoj uhvatio 3 maloljetnice koje su se pokušale pridružiti ISIL-u

BERLIN - FBI je proveo uspješnu akciju praćenja tri američke tinejdžerke koje su preko Njemačke namjeravale otputovati u Siriju i pridružiti se militantima ISIL-a, javlja ABC News.

Djevojke s područja Denvera su pokušale "ispuniti viziju u koju su povjerovale zahvaljujući podmukloj medijskoj kampanji" radikalnih grupa u Siriji, uključujući i IS, rekao je neimenovani funkcioner.

Identitet djevojaka nije objavljen, ali se zna da je riječ o dvije sestre koje su stare 15 i 17 godina, te djevojci koja ima 16 godina. Sestre su porijeklom iz Somalije, a šesnaestogodišnjakinja iz Sudana.

Ovo je dio zabrinjavajućeg trenda "nezadovoljne mladeži" koju radikaliziraju ideologije, rekli su dužnosnici, ukazavši da je riječ o širem fenomenu zbog koje strani borci odlaze u regije prožete sukobima.

Djevojke je na put preko mora nagovorio kontakt u Njemačkoj, a FBI je dojavu o njihovom naumu primio iz kruga porodice.

Tinejdžerke nisu stigle na odredište, a upitno je hoće li biti optužene i/ili uhapšene, budući da je riječ o maloljetnicama.

"Divizija FBI-a je svjesna situacije i pomogla je u vraćanju osoba natrag u Denver. Maloljetnice su na sigurnom i ponovno ujedinjene sa svojim porodicom",  rekla je glasnogovornica FBI-a.

FBI kaže da je upoznat i s drugim slučajevima u kojima djeca školske dobi pokušavaju pronaći put do Sirije, a koji nisu poznati javnosti, prenosi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije