Svijet

Fidel Kastro poslao novo pismo

Fidel Kastro poslao novo pismo
Fidel Kastro poslao novo pismo

HAVANA- Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro koji se već više od godinu dana nije pojavljivao u javnosti, napisao je u ponedjeljak pismo u kojemu kaže da ne vjeruje Sjedinjenim Državama, ali je ipak za približavanje s Vašingtonom.

''Ne vjerujem politici Sjedinjenih Država, nisam uopšte razgovarao s njima, ali to nipošto ne znači da ne želim mirno rješenje sukoba - rekao je bivši predsjednik države kojem je 88 godina, u pismu naslovljenom na studentsku organizaciju i pročitanom na državnoj televiziji. 

Otac kubanske revolucije koji je 2006. zbog zdravstvenih razloga prepustio vlast bratu Raulu, pružio je podršku politici svog nasljednika prema Vašingtonu, nakon historijske objave postupne normalizacije veza dviju zemalja. 

''Kubanski predsjednik je donio ispravne mjere s obzirom na svoja ovlaštenja (...). Uvijek ćemo se zauzimati za suradnju i za prijateljstvo svih naroda svijeta, pa i naših političkih protivnika'', rekao je Kastro, prekinuvši višemjesečnu šutnju. 

Zdravstveno stanje Fidela Kastra koji se u javnosti nije pojavio od 8. januara 2014., povod je za brojna nagađanja zadnjih sedmica. 

Fidel Kastro je 12. januara prvi put je prekinuo višemjesečnu šutnju poslavši pismo starom prijatelju, argentinskom fudbaleru Diegu Maradoni koji je tada boravio na komunističkom otoku zbog snimanja filma, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije