Svijet

Fidel Kastro predlaže saradnju sa SAD u borbi protiv ebole

Fidel Kastro predlaže saradnju sa SAD u borbi protiv ebole
Fidel Kastro predlaže saradnju sa SAD u borbi protiv ebole

HAVANA - Kubanski vođa Fidel Kastro predložio je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da sarađuju u borbi protiv virusa ebole kako bi se izbjegla epidemija na kontinentu, u tekstu koji su objavili kubanski mediji.

"Sarađivaćemo sa zadovoljstvom na ovom poslu s američkim medicinskim osobljem", napisao je u članku 88-ogodišnji Fidel Kastro koji se povukao s dužnosti 2006, prenosi agencija AFP.

"Svi shvatamo da ćemo radeći ovaj posao s najvećim nivoom pripreme i efikasnosti, omogućiti da se zaštiti naš narod i bratski narodi Kariba i Latinske Amerike, da se izbjegne epidemija ebole koja je, nažalost, ušla u SAD i može se proširiti", dodao je on.

Uprkos ekonomskim teškoćama, Kuba je 1. oktobra poslala 165 zdravstvenih profesionalaca u Afriku, a narednih dana će ih poslati još.

Američki državni sekretar Džon Keri je u petak uputio riječi zahvalnosti Kubi za pomoć u međunarodnoj borbi protiv virusa ebole, iako dvije zemlje imaju već pola vijeka loše odnose.

Havana i Vašington nemaju zvanične diplomatske odnose od 1961, ali svaka zemlja ima interesnu sekciju umjesto ambasade. SAD su od 1962. uvele embargo ovoj komunističkoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije