Svijet

Finansijska kriza trese Islamsku državu

Finansijska kriza trese Islamsku državu
Finansijska kriza trese Islamsku državu

VAŠINGTON - Sudeći prema izjavama pojedinih zvaničnika i medija, Islamska država se očito suočava sa finansijskom krizom jer je prinuđena da prepolovi plate svojim borcima zbog toga što su vazdušni udari međunarodne koalicije, predvođene Amerikom, snažno uticali na naftne prihode kojima se finansira taj samoproglašeni kalifat.

Pomoćnik sekretara u američkom ministarstvu finansija u Odjeljenju za finansiranje borbe protiv terorizma Danijel Glaser, rekao je da su vazdušni udari uticali na crpljenje, preradu i prevoz nafte s teritorija koji su pod kontrolom ID u Iraku i Siriji.

"Kada pogledate poteškoće za koje znamo da ih imaju u prevozu i crpljenju nafte, mislim da možemo reći da više nisu u stanju da zarađuju na taj način", rekao je Glaser na konferenciji u Londonu, preneo je Index.hr.

Glaser je podsjtio i da je ID borcima u Raki prepolovio zarade.

"Smanjili su plate svojim borcima u Raki do 50 odsto", naveo je precizirajući da su mete napada takođe bile skladišta s novcem u vazdušnim udarima "doslovce spaljeni milijuni dolara".

"Nije jeftino voditi kalifat i nije jeftino voditi rat", rekao je Glaser. "Treba platiti borcima, a njima je to sve teže i teže", tvrdi pomoćnik američkog sekretara.

Agencija Sputnjik je krajem januara javila da strani ID borci navodno su počeli da dezertiraju nakon što je rukovodstvo ove terorističke organizacije odlučilo da im drastično smanji plate.

"Odluka ID da prepolovi plate toliko je pogodila njihove strane borce da su neki od njih počeli da napuštaju tu džihadističku grupu", objavio je Sputnjik pozivajući se na TV kanal Alsumaria.

Ova dezertiranja potvrđuju da su džihadisti ID uglavnom motivisani pohlepom a ne vjerskim žarom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je navodila da među sirijskim borcima ID postoji nezadovoljstvo jer vjeruju da su njihove plate smanjene kako bi se povećale plate arapskih ili stranih boraca.

Međutim, prema jednom procurilom dokumentu Islamske države, smanjenje plate zapravo se odnosi na sve obične borce.

Odluku o smanjenju plata navodno je donijelo takozvano "ministarstvo finansija" Islamske države zbog vanrednih okolnosti uslijed sve većeg opterećenja zbog produženih borbi na više frontova, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije