Svijet

Folija ubio džihadista iz Velike Britanije?

Folija ubio džihadista iz Velike Britanije?
Folija ubio džihadista iz Velike Britanije?

LONDON- Britanski premijer Dejvid Kameron, rekao je danas da je sve izvjesnije da je američkog novinara Džejmša Folija ubio džihadista iz Velike Britanije, što je okarakterisao kao izuzetno šokantno.

Poslije razgovora s ministrima u Dauning stritu u Londonu, Kameron je rekao i da previše Britanaca putuje u Irak i Siriju da bi učestvovalo u ekstremizmu.

"Dozvolite mi da osudim varvarski i brutalni čin i da jasno kažem da je riječ o ubistvu, ubistvu bez opravdanja. Još nismo identifikovali odgovornog, ali, po svemu sudeći, sve je izvjesnije da je riječ o britanskom državljaninu", rekao je Kameron novinarima.

Kameron je ocijenio da je ta činjenica zaista šokantna, ali je rekao da vlasti u Londonu znaju da previše Britanaca putuje u Irak i Siriju, gdje učestvuju u ekstremiznu i nasilju, prenio je Frans pres.

Kameron je dodao i da Velika Britanija mora da udvostruči svoje napore i spriječi ovu pojavu.

Kameron je najavio da će britanske vlasti oduzeti pasoše onima koji planiraju da putuju u taj region, ukloniti ekstremističke sadržaje s Interneta i krivično goniti sve koji su učestvovali u ekstremističckom nasilju.

Britanski premijer rekao je i da će London sarađivati s novim iračkim vlastima, pomagati u naoružanju kurdskih snaga koje se bore protiv pripadnika Islamske države u sjevernom Iraku i iskoristiti diplomatska sredstva i "vojnu snagu", kako bi izvršio pritisak na "tu užasnu organizaciju".

Kameron je, međutim, istakao da Velika Britanija neće "preko koljena" pojačavati svoje vojno prisustvo, da nema cilj da bude umiješana u još jedan rat u Iraku, kao i da "neće ići đonom", kad je situacija u tom regionu u pitanju.

Ranije danas, britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, izjavio je da je osoba koja se predstavila kao pripadnik ekstremističke organizacije Islamska država i pogubila američkog novinara Džejmsa Folija, najvjerovatnije Britanac.

Hamond je istakao da moguće učešće Britanca u tome ukazuje na rizik da oni koji se bore na strani islamskih ekstemista mogu da se vrate u Britaniju i tu izvrše napade.

Nešto ranije je u Londonu saopšteno da će premijer Kameron prekinuti godišnji odmor zbog informacije da ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat.

Ekstremisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju (40), koji je nestao u Siriji prije skoro dvije godine.

Foli je nestao na sjeveru Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sljedećeg poteza predsjednika Baraka Obame.

Sotlof je otet prije godinu dana na sjeveru Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Ovo je prvi put da su pripadnici Islamske države ubili američkog državljanina od izbijanja sukoba u Siriji, u martu 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije