Svijet

Forbs: Merkelova i dalje najmoćnija žena na svijetu

Forbs: Merkelova i dalje najmoćnija žena na svijetu
Forbs: Merkelova i dalje najmoćnija žena na svijetu

Njemačka kancelarka Angela Merkel je i dalje, petu godinu zaredom, najmoćnija žena na svijetu, ispred Hilari Klinton i Melinde Gejts, pokazao je godišnji popis časopisa Forbs.

Predsjednica Centralne banke Sjedinjenih Država  Dženet Jillen je s 2. pala na 4. mjesto, a na petom je Mari Bara, generalna direktorica Dženeral Motorsa.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard je s 5. prešla na 6. mjesto, a brazilska predsjednica Dilma Roušef je 7.

"Merkel je u decembru 2014. osvojila treći četverogodišnji mandat na čelu najdinamičnije zemlje Evrope", pojašnjava Forbs i naglašava da je ona pobijedila nacionalnu recesiju tokom svjetske ekonomske krize, a sada je u žiži napora pomoći Grčkoj da pokrene svoju privredu.

Sljedeće godine Angela dobiva konkurenciju

Prema Forbsu u 2016. je može ugroziti jedino Hilary Klinton, koja je prošle godine bila na šestom mjestu godišnjeg popisa 100 najmoćnijih žena svijeta.

Na popisu ove godine se nalazi osam čelnica država i 15 milijarderki.

Među onima koje su ove godine ispale s popisa je američka pjevačica Lady Gaga, mianmarska opozicionarka  Aung San Su Kyi i brazilska manekenka Žisele Bundčen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije