Svijet

Formiranje vlade nacionionalnog jedinstva u Libiji

Formiranje vlade nacionionalnog jedinstva u Libiji
Formiranje vlade nacionionalnog jedinstva u Libiji

TRIPOLI- Izaslanik UN za Libiju Bernardino Leon predložio je danas, poslije višemjesečnih teških pregovora, formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Od 2014. Libija je imala dva suprotstavljena parlamenta - islamistički u Tripoliju i međunarodno priznatu vladu na istoku države.

Leon je na konferenciji za novinare u Maroku rekao da će Fajez Saraj biti nominovan za premijera nove, jedinstvene vlade.

Ipak, oba parlamenta moraju podržati ovaj prijedlog. Neki poslanici sumnjaju da bi plan UN mogao biti realizovan.

"Mi nismo dio ovog plana. Taj plan nam ništa ne znači jer nas niko nije konsultovao", navodi se u saopštenju zvaničnika Generalnog nacionalnog kongresa /GNC/ sa sjedištem u Tripoliju Abdulsalima Bilašahira, prenosi Bi-Bi-Si.

Ibrahim Alzadžiat iz Predstavničkog doma sa sjedištem u Tobruku izjavio je za medije da će novi prijedlog dovesti do podjele Libije i pretvoriće se u šalu.

"Gospodin Leon nije dao pametan prijedlog", dodao je isti zvaničnik.

Libijski političari suočavaju se sa velikim pritiskom jer Zapad insistira na uspostavljanju vlade nacionalnog jedinstva.

Od svrgavanja Muamera Gadafija sa vlasti 2011. godine, Libija prolazi kroz nemire, nasilje i politički haos. Islamski militanti našli su plodno tlo u Libiji, a krijumčari ljudima uveliko koriste libijsku obalu za "transport" desetina hiljada migranata preko Sredozemnog mora ka Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije