Svijet

Forum u Sankt Peterburgu: Najviše pažnje privukla plenarna sjednica

Forum u Sankt Peterburgu: Najviše pažnje privukla plenarna sjednica
Foto: Tanjug | Forum u Sankt Peterburgu: Najviše pažnje privukla plenarna sjednica

SANKT PETERBURG - Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, najviše pažnje privukla je plenarna sjednica na kojoj su, uz ruskog predsjednika, učestvovali predsjednik Francuske Emanuel Makron, japanski premijer Šinzo Abe, novi potpredsjednik Kine Vang Ći-šan, te šefica MMF-a Kristin Lagard.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u uvodnom izlaganju na plenarnoj sjednici istakao je da se trenutno u sistemu međunarodnih odnosa odmjeravaju snage, upozorivši da bi izlazak bilo koje zemlje iz određenog ugovora i kršenje dogovora, donijeli velike rizike i gubitke na globalnom nivou.

"Globalni nedostatak povjerenja dovodi u pitanje perspektive globalnog rasta. Logika ekonomskog egoizma ne odgovara današnjoj specijalizaciji zemalja i kompanija, izgradnjom složenih svjetskih proizvodnih lanaca. Ne trebaju nam trgovinski ratovi, pa čak ni privremeno trgovinsko primirje, nego potpuni mir u trgovini", rekao je Putin.

Putin je istakao i da globalna ekonomija trpi zbog sankcija koje imaju političku pozadinu

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je na poboljšanje veza Rusije i Evropske unije.

" Želio bih da Rusija ostane u okvirima Savjeta Evrope. Želim da po mnogim pitanjima, ekonomskim, socijalnim i odbrambenim, naš strateški dijalog dobije novu dinamiku", rekao je Makron.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da je na globalnom planu važno povezivanje i saradnja Tokija i Moskve.

"Rusija i Japan treba da potpišu mirovni sporazum kako bi mogli realizovati ambicije u sferi ekonomske saradnje",  rekao je Abe.

Osim brojnih ekonomskih tema, svjetski lideri razmijenili su mišljenja o svjetskim aktuelnim temama, prije svega o novonastaloj situaciji u Iranu, nakon povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma s Teheranom. Učesnici sjednice su poručili da bi za svjetsku bezbjednost bilo važno da sporazum ostane na snazi.

(NN/rtrs.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije