Svijet

Fotografija iračkog dječaka - simbol "igara odraslih"

Fotografija iračkog dječaka - simbol "igara odraslih"
Fotografija iračkog dječaka - simbol "igara odraslih"

MOSUL - Fotografija dječaka kome vojnici pružaju prvu pomoć nadomak Mosula, postala je još jedan simbol "igara odraslih" čije su najveće žrtve djeca.

Iračka vojska vuče posljednje poteze pred veliku ofanzivu na Mosul, drugi po veličini grad u zemlji koji je pod kontrolom ID. Na snimku napravljenom iz vazduha - koji je ustalasao svijet - vidi se da su borci stigli do samih oboda grada. Vojska je do sada osvojila nekoliko manjih gradova, koji su bili pod kontrolom džihadista u protekle dvije godine.

Mosul je važan transportni čvor između Iraka, Irana, Sirije i Turske, a i najbogatije je područje naftom u Iraku. U noći između 16. i 17. oktobra, artiljerija i avijacija ratne koalicije na čelu sa SAD počela je da bombarduje pozicije militanata Islamske države u istočnim predgrađima Mosula. Ovim je otpočela operacija za njegovo oslobađanje. Ovaj grad je u julu 2014. godine, praktično bez ispaljenog metka, napustila iračka vojska. Teroristi su ga pretvorili u svoju prijestonicu u Iraku.

Džihadisti nastoje da ništa vrijedno ne ostane u gradu, pa spaljuju važne zgrade, rafinerije i benzinske pumpe.

Svjetski mediji podsjećaju na još dvije fotografije koje su postale simbol ratnog stradanja dece. Na jednoj, mali Sirijac Omran Dakneš, sav prašnjav, sjedi u kolima Hitne pomoći obliven krvlju i čeka pomoć. Omranova fotografija prosto je paralisala posmatrače maltene opipljivom letargijom. Uz video-snimak Medija centra iz Alepa, ta slika se brzo se proširila društvenim mrežama.Omran je poslije samo nekoliko dana napustio bolnicu. Na hiljade njegovih vršnjaka nisu bili te sreće.

Prošle godine, fotografija trogodišnjaka Alana Kurdija koji se utopio postala je svojevrsni žig koji je za sobom ostavila migrantska kriza bez presedana.

SMRT U ŠKOLI

ŠKOLA u sirijskoj provinciji Idlib našla se na meti vazdušnih napada - poginula su 22 civila, među kojima je najmanje četrnaestoro djece! Kako je rekao neimenovani aktivista opozicionog medija centra, jedna raketa je pogodila školski ulaz u trenutku dok su učenici izlazili, pošto je uprava škole odlučila da završi nastavu zbog vazdušne kampanje. Kao i u sličnim prilikama do sada, nije jasno ko je bombardovao školu.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije