Svijet

Francuska: Bitka oca i kćeri za stranački tron

Francuska: Bitka oca i kćeri za stranački tron
Francuska: Bitka oca i kćeri za stranački tron

PARIZ - Marin Le Pen, lider Nacionalnog fronta, trenutno druge stranke po snazi u Francuskoj, suspendovala je svog oca Žan-Mari Le Pena i najavila da će on na skupštini stranke biti izbačen iz članstva.

Prvi lider Nacionalnog fronta, koji je dugo smatran najekstremnijom partijom u Francuskoj, dao je više izjava koje su štetile stranici i njegovoj kćeri Marin.

Žan-Mari Le Pen, koji je i zastupnik u Evropskom parlamentu, ponovio je svoju tvrdnju da su gasne  komore bile samo "epizoda" u istoriji Drugog svjetskog rata, zbog čega je u prošlosti već bio osuđivan.

U razgovoru za jedne  antisemitske novine stao je u odbranu "bijelog svijeta" te kritikovao sadašnji Nacionalni front i svoju kćerku Marin Le Pen.

On je ponovo branio maršala Petena, koji je vodio kolaboracionističku vladu u vrijeme njemačke okupacije.

Nakon toga je suspendovan, a konačnu odluku o njegovom statusu donijeće vanredne stranačka skupština.

"To je izdaja. Tražim da mi Marin Le Pen vrati moje ime", izjavio je Žan -Mari Le Pen, ocjenjujući da je Marin našetetila njegovom političkom ugledu. 

Od kada je Marin Le Pen preuzela čelno mjesto u stranci, Nacionalni front je značajno povećao broj pristalica, a Marin je postala drugi najpopularniji francuski političar.

Ona  vodi evroskeptičnu politiku, zalaže se za izlazak Francuske iz NATO i traži rješavanje pitanja velikog broja imigranata u Francuskoj, uz strožije uslove za njihov ulazak, naročito kada su u pitanju lica iz muslimanskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije