Svijet

Vals: Evropa ne može primiti sve migrante iz Sirije, Iraka ili Afrike

Vals: Evropa ne može primiti sve migrante iz Sirije, Iraka ili Afrike
Vals: Evropa ne može primiti sve migrante iz Sirije, Iraka ili Afrike

PARIZ - Francuski premijer Manuel Vals rekao je kako politika otvorenih vrata prema izbjeglicama i migrantima njemačke kancelarke Angele Merkel "nije dugoročno održiva", dodajući kako je potrebno otvoreno kazati da Evropa ne može primiti sve migrante iz Sirije, Iraka ili Afrike.

Vals je za njemački "Funke Mediengruppe" kazao da takva politika prema migrantima nije održiva.

"Ta politika, koja je bila privremeno opravdana, nije dugoročno održiva", kazao je Vals.

Napomenuo je kako evropski političari jasno moraju kazati da Evropa ne može primiti sve migrante iz Sirije, Iraka ili Afrike.

"Naši ograničeni prihvatni kapaciteti, napetosti zadnjih sedmica u Njemačkoj, ali i u drugim zemljama u Evropi, prisiljavaju nas da jasno kažemo: 'Evropa ne može primiti sve migrante iz Sirije, Iraka ili Afrike'", rekao je francuski premijer.

Istakao je kako je vrlo značajno da Evropa kontroliše svoje granice.

"Evropa mora imati kontrolu nad svojim granicama i migracijskoj i azilnoj politici", naveo je Vals.

U prvih šest sedmica ove godine u Evropu je morskim putem stiglo deset puta više migranata nego u istom periodu 2015. godine, a povećao se i broj smrtno stradalih, saopštila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Od početka 2016. godine u Evropu je preko Sredozemlja stiglo oko 76.000 osoba, a utopilo ih se 409 u odnosu na 69 smrtno stradalih u prvih šest sedmica prošle godine.

Inače, više od 1,1 miliona osoba pobjeglo je pred siromaštvom, bijedom, ratom i represijom iz zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike tokom 2015. godine i stiglo u evropske zemlje.

Portparol IOM-a Džoel Milman izjavio je da ova međunarodna organizacija u dogledno vrijeme ne očekuje smanjenje priliva migranata prema Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije