Svijet

Francusku prostituciju godišnje košta 1,6 milijardi evra

Francusku prostituciju godišnje košta 1,6 milijardi evra
Francusku prostituciju godišnje košta 1,6 milijardi evra

PARIZ - Francusku državu prostitucija godišnje košta oko 1,6 milijardi evra, dok procjenjeni godišnji prihod od "najstarijeg zanata na svijetu" iznosi 3,2 milijarde evra.

U studiji Prostokost (Prostokost), urađenoj  za potrebe asocijacije Muvman di nid koja se zalaže za ukidanje sistema prostitucije, navodi se da on višestruko košta državu navodeći 29 stavki koje su opterećene  troškovima prostituki. Tako se navode troškovi radne snage, socijalne posljedice vezane za prostituciju, zdravstveni troškovi, troškovi usled izbjegavanja plaćanja poreza.

Prošle godine Evropska komisija je predložila državama da u BDP uvrste i prihode od prostitucije. 

Zavod za statistuku Francuske je to odbio uz obrazloženje da prostitucije prije spada u eksploatisanje ljudi nego u uslužnu djelatnost, prenosi AFP.

Broj osoba koje se bave prostitucijiom u Francuskoj iznosi oko 37.000, navodi se u izvještaju.

Osobe koje pružaju ovu vrstu usluga godišnje koštaju državu između 252 i 370 miliona evra računajući tu fizičko i psihičko nasilje koje ove osobe podnose.

Prostitucija u Francuskoj donese godišnju zaradu od 3,2 milijarde evra, ali taj novac često izmiče normalnim ekonomskim tokovima jer se on odliva u inostranstvo, a zarada najčešće nije oporezovana.

Zbog svih navedenih argumenata Insee je odbio prijedlog Evropske komisije (EK) da finasijski prihod od prostitucije uđe u izračunavanje francuskog BDP.

Italija, Velika Britanija i SSpanija su, međutim, pozitivno odgovorila na ovaj zahtjev EK.

Prošle godine je navedeno da bi BDP Velike Britanije porastao za oko pet odsto ukoliko bi u njegovo izračunavanje ušli prihodi od droge i prostitucije.

Stopa rasta italijanskog BDP bila bi na taj način povećana 2,4, odsto.

Estonija, Austrija, Slovenija, Finska i Norveška takođe uračunavaju u BDP i ove "nove sektore".

                          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije