Svijet

Gadafijev rođak: Evropi prijeti 11. septembar

Gadafijev rođak: Evropi prijeti 11. septembar
Gadafijev rođak: Evropi prijeti 11. septembar

LONDON, KAIRO - Jedan od rođaka ubijenog libijskog vođe Moamera el-Gadafija upozorio je da bi u Evropi u roku od godinu ili dvije mogao da se dogodi 11. septembar, pošto se borci Islamske države priključuju desetinama hiljada migranata koje prelaze Mediteran do evropske obale.

Ahmed Gadafi al-Dam, jedan od bezbjednosnih zvaničnika u koje je Gadafi imao najviše povjerenja, predvidio je da će najmanje pola miliona migranata ove godine krenuti u Evropu iz Libije, gdje ID sve više dobija na snazi.

"Među njima ima mnogo terorista, između 10 i 50 na svakih 1.000", rekao je Gadafi al-Dam za britanski "Mail on line".

"Oni će se raširiti kroz čitavu Evropu. Za godinu dana, dvije godine, imaćete drugi 11. septembar", istakao je on.

Ekstremisti lojalni ID napredovali u Libiji proteklih sedmica i vjeruje se da kontrolišu tri grada, uključujući Sirtu, gdje su u januaru brutalno ubili 21 koptskog hrišćanina, prenio je "Independent".

Gadafi al-Dam, takođe, tvrdi da ekstremisti lojalni ID u Libiji najvjerovatnije posjeduju više od 6.000 buradi uranijuma, koji je prethodno obezbjeđivala vojska u pustinji kod grada Sabhe na jugozapadu zemlje.

"Uranijum, vjerujem da ga već posjeduju, ID, pošto kontrolišu teritoriju. Oni više nisu glupi. Znaju kako da naprave novac. Pokušaće i prodati ga", kazao je on.

Gadafijev rođak dao je intervjuu iz Kaira, gdje je pobjegao nakon svrgavanja režima u Libiji 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije