Svijet

Glasali lideri opozicije - za Evropu i jedinstvo Grka

Glasali lideri opozicije - za Evropu i jedinstvo Grka
Glasali lideri opozicije - za Evropu i jedinstvo Grka

ATINA - Na referendumu o prijedlozima međunarodne povjerilačke "trojke" (Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) za rješavanje duga Grčke, glasali su čelnici opozicionih stranaka, javila je grčka agencija ANA.

Lider glavne opozicione stranke Nova demokratija i bivši grčki premijer Antonis Samaras rekao je da "Grci danas odlučuju o sudbini zemlje". "Zaokružujemo 'da' Grčkoj, 'da' Evropi", rekao je on u kratkom obraćanju poslije glasanja.

Liderka Svehelenskog socijalističkog pokreta, PASOK, Fofi Genimata, rekla je da je ovo vrijeme odluke i odgovornosti i da ljudi moraju da budu ujedinjeni, glasaju za nadu, demokratiju i dostojanstvo. "Želimo održiv sporazum. Šaljemo snažno 'da' Evropi i evru, složno i odgovorno", rekla je ona.

Lider partije Reka (To Potami) Stavros Teodorakis upozorio je protiv podjela, izražavajući nadu da "sjeme nesloge koji su neki nepromišljeno posijali, neće proklijati". "Za nekoliko sati moramo se suočiti sa velikim problemom ove zemlje ujedinjeni. Moramo jačati njen evropski kurs. Nadam se da će premijer održati obećanje", rekao je on.

ANA je prenijela i Teodorakisovu optužbu iz intervjua za njemački "Fokus" na račun premijera Aleksisa Ciprasa da svoju karijeru stavlja iznad dobrobiti zemlje. "On je problem, on je taj koji mora da ode", rekao je on.

Prema "Fokusu", Teodorakis se nada da će mladi glasati na referendumu za Evropu, a protiv "balkanizacije Grčke".

Generalni sekretar Komunističke partije Grčke Dimitris Kucumbas rekao je da narod treba da bude ujedinjen pred novim razvojem događaja.

"Radnička klasa, popularni sloj u našoj zemlji, jedinstvom, u savezu, spremno i sa oprezom, mora da se suoči sa svakim razvojem - da li će nastupiti novi sporazum 'giljotina', uglavnom sporazum sa oštrim mjerama, ili će nastupiti izlazak iz zone evra, paralelna valuta sa bankrotom našeg naroda", kazao je lider KKE.

Kucumbas je obećao da će Komunistička partija nastaviti da bude na "prvoj liniji fronta" kako bi narodu bili olakšani sadašnji problemi preživljavanja i otvoren put ukidanju "svih antinarodnih mjera sučeljavanjem sa EU, kapitalom i njegovom snagom u novom društvu u kojem bi svi prosperirali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije