Svijet

Glave im vrijede više od 100 miliona evra: Ovo su najtraženiji teroristi na svijetu (FOTO)

Glave im vrijede više od 100 miliona evra: Ovo su najtraženiji teroristi na svijetu (FOTO)
Glave im vrijede više od 100 miliona evra: Ovo su najtraženiji teroristi na svijetu (FOTO)

Informacije o kretanjima nekih od najtraženijih terorista na svijetu vrijede miliona.

Na primjer, Rusija nudi 50 miliona dolara kako bi pronašla odgovorne za rušenje njihovog putničkog aviona iznad Egipta.

Postoji lista najtraženijih terorista na svijetu, a njih je nekoliko i vrijede više od 100 milion evra.

Kalif Al-Baghdadi je vođa Islamske države i trenutno jedan od najtraženijih ljudi na svijetu. Za njega je ponuđena nagrada od 10 miliona dolara. Iračke vlasti tvrdile su da su u oktobru pogodile konvoj u kojem je bio Al-Baghdadi, no dokaza da je ranjen ili ubijen zasad nema.

Treba dodati da je među trenutno najtraženijim teroristima od 13. novembra i Salah Abdeslam, terorist odgovorana za krvavi masakr u Parizu

Ayman al-Zawahiri danas vodi Al Qaedu, naslijedio je Osamu bin Ladena. Njegova glava američkoj vladi vrijedi 25 miliona dolara. Rođen je u Egiptu, a Al Qaedi se pridružio 1998. godine.

Hasan Izz-Al-Din član je Hezbollaha, a američka ga vlada traži jer vjeruje da je bio umiješan u otmicu aviona u junu 1985. godine. Avion je letio iz Kaira u San Diego, a otet je ubrzo nakon što je poletio s aerodroma u Ateni. Tada je ubijen američki marinac Robert Stetham. Vjeruje se da Izz Al-Din živi u Libavnonu, a američka vlada za njega nudi nagradu od 5 miliona dolara.

Abdullah Ahmed Abdullah bjegunac je kojeg SAD traži zbog napada na njihovu ambasadu u Tanzaniji i Keniji 1998. godine. Za njega su ponudili nagradu od pet miliona dolara. Smatra se da je iz Kenije pobjegao u Pakistan.

Hafiz Muhammed Saeed je vođa najveće i najaktivnije terorističke organizacije u južnoj Atiji, koja najviše djeluje u Pakistanu. Za informacije o njemu nagrada je 10 miliona dolara. Smatraju ga odgovornim za više napada, među kojima je i napad 2008. godine u Mumbaiju u kojem je ubijeno 166 ljudi.

Treba dodati da je među trenutno najtraženijim teroristima od 13. novembra i Salah Abdeslam, terorist odgovorana za krvavi masakr u Parizu, koji je još uvijek u bijegu pred policijom i za kojim je raspisana potjernica.

(NN/fokus.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije