Svijet

Glavni osumnjičeni za napade u Parizu Salah Abdeslam optužen u Belgiji

Glavni osumnjičeni za napade u Parizu Salah Abdeslam optužen u Belgiji
Glavni osumnjičeni za napade u Parizu Salah Abdeslam optužen u Belgiji

BRISEL - Salah Abdeslam, ključni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu u novembru prošle godine, optužen je u Belgiji za pokušaj ubistva tokom pucnjave s policijom, saopštili su tužioci u četvrtak.

Abdeslam,  26-godišnji Francuz, uhapšen je u Briselu 18. marta, četiri dana prije terorističkih napada na međunarodni aerodrom i stanicu metroa Maelbek u belgijskoj prestonici.

Pucnjava s policijom desila se 15. aprila u naselju Brisela - Forest. Jedan osumnjičeni poginuo je, a četvorica policajaca su ranjena nakon što je policija pokušala pretražiti stan tokom istrage o napadima u Parizu.

Jedan od bombaša samoubica koji su izveli napade u Briselu živio je u stanu u Forestu.

Nova optužba mogla bi dovesti da Abdeslam bude izručen Francuskoj radi podizanja optužnice za napade u Parizu. Njegov advokat izjavio je u ovom mjesecu da policijsko ispitivanje zbog napada od 15. marta tek treba da se obavi.

Vjeruje se da je Abdeslam planirao da izvede samoubilački bombaški napad na nogometni stadion Stade de France tokom napada u Parizu, ali je morao odustati. Njegov brat bio je jedan od bombaša samoubica koji su poginuli u napadima u kojima je ubijeno 130 osoba, podsjeća dpa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije