Svijet

Godina od misterioznog nestanka, podmornica je implodirala

Godina od misterioznog nestanka, podmornica je implodirala
Foto: N.N. | Godina od misterioznog nestanka, podmornica je implodirala

Poslije godinu dana potrage, na dnu Antlatika je nađena olupina argentinske podmornice koja je s 44 člana posade isplovila 15. novembra 2017. godine.

"Podmornica je cijela, ali je implodirala. Nalazi se na dubini od 870 metara", izjavio je Gabrijel Atis, komandant pomorske baze Mar del Plate, luke odakle je krenula podmornica.

Olupinu je otkrila američka privatna firma "Oušen infiniti" (Ocean Infinity), oko 400 kilometara od obale Patagonije.

Komandant pomorske baze sastao se s porodicama posade i pokazao fotografije olupine.

Brodovi sa specijalnom opremom desetak zemalja su krajem 2017. i početkom ove godine angažovani u potrazi za podmornicom, a kasnije je Ratna mornarica Argentine sama nastavila.

Po navodima argentinske vojske, podmornica koja ne može da se spusti ispod 300 metara, iz nepoznatog razloga je zaronila na dvostruko veću dubinu i implodirala.

Američko preduzeće čiji su brodovi našli olupinu, postigli su dogovor s argentinskim vlastima da će dobiti 7,5 miliona dolara ako nađu "San Huan", čiji je nestanak potresao argentinsku javnost.

Ta američka firma se takođe obavezala da nađe olupinu aviona kompanije "Ejža erlajnsa" (Asia Airlines) koji je nestao marta 2014. godine tokom leta od Kuala Lumpura do Pekinga.

"San Huan" je bila jedna od tri podmornice argetinske mornarice. Proizvedena je u Njemačkoj i imala je dizel-električni pogon. Porinuta je 1985, a remontovana 2014. godine.

Implozija

Implozija je proces uništavanja objekata time što se oni uvlače sami u sebe. Suprotno od eksplozije, implozija koncentriše materiju i energiju. Primjer implozije je podmornica skrhana od strane spoljašnjosti hidrauličnim pritiskom vode koja je okružuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije