Svijet

Građani hoće nezavisnost Katalonije

Građani hoće nezavisnost Katalonije
Građani hoće nezavisnost Katalonije

BARSELONA - Nekoliko stotina hiljada stanovnika Katalonije izašlo je danas na ulice Barselone, zahtijevajući da im bude omgućen referendum za nezavisnost ovog španskog regiona, koji planiraju za 9. novembar.

Organizatori navode da je više od pola miliona Katalonaca učestvovalo u protestu.

Brojni demonstranti bili su obučeni u crveno i žuto, boje katalonske zastave i formirali su slovo "V" za glasanje u znak podrške za održavanje referenduma.

Demonstranti su danas na nacionalni dan Katalonije ili "Dijadu" stajali jedni pored drugih duž glavnih saobraćajnica u Barseloni kako bi formirali ogromno slovo "V" i uz veliku crveno-žutu zastavu.

Veliki broj demonstranata nosio je majice sa natpisom "Sada je vrijeme".

"Želimo da imamo riječ u politici i našoj budućnosti. Vratili smo suverenitet, vraćajući pitanje nezavisnosti na dnevni red. Shvatili smo koliko smo jaki i da, ukoliko se pokrenemo, možemo donijeti promjene", rekla je predsjednik Nacionalne skupštine Katalonije Karme Forsadel, koja je među organizatorima protesta.

Region Katalonije očekuje da ishod referenduma u Škotskoj stvori osnov za realizaciju njihove težnje za otcjepljenje od Madrida. Španska Vlada pratila je primjer britanske i odobrila je da bude održan referendum o statusu Katalonije 9. novembra.

Međutim, za razliku od britanske Vlade, španski premijer Marijano Rahoj i Ustavni sud Španije su saopštili da referendum u Kataloniji smatraju nelegalnim.

Referendum o statusu Škotske u Britaniji zakazan je za 18. septembar.

Katalonija je svoj status izgubila tokom španskih ratova za nasljeđe koji su se vodili od 1701. do 1715. godine, kada je podržala pogrešnog kandidata za tron, te je kralj Filip Peti kaznio ukidanjem katalonskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije