Svijet

Gradonačelnica Barselone protiv nezavisnosti Katalonije

Gradonačelnica Barselone protiv nezavisnosti Katalonije
Foto: Ilustracija | Gradonačelnica Barselone protiv nezavisnosti Katalonije

BARSELONA - Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je lidera Katalonije Karlesa Pudždemona da odustane od namjere da jednostrano proglasi nezavisnost tog španskog regiona.

Ona je, istovremeno, apelovala na španskog premijera Marijana Rahona da učini sve kako bi se smanjile napetosti i riješila "najozbiljnija ustavna kriza od uspostavljanja demokratije u Španiji".

Rezultati referenduma o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra "ne mogu da budu odobrenje za proglašenje nezavisnosti, već stvaraju mogućnost za otvaranje dijaloga i međunarodno posredovanje", rekla je ona, prenosi AFP.

Kolau je, međutim, kao "glavnog krivca" za krizu označila centralnu vladu u Madridu.

Ona je od španskog premijera Marijana Rahoja zatražila da izbjegne eskalaciju dalje krize pribjegavanjem ustavnoj klauzuli koja bi omogućila centralnim vlastima da preuzmu kontrolu nad regionom, prenosi AP.

"Ne donosite odluku koja bi uništila prostor za razgovor i posredovanje. To je najhrabrija stvar koju možete da uradite sad", rekla je Kolau u javnom obraćanju Rahoju i Pudždemonu.

Predsjednik Katalonije Karles Pudždemon planira da se u utorak uveče obrati katalonskom parlamentu na sjednici za koju neki kažu da je zamišljena kao prilika za proglašenje nezavisnosti tog sjeveroistočnog regiona od 7,5 miliona ljudi, premda neki tvrde da će sjednica biti samo simbolična.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije