Svijet

Grci kod Krita presreli brod sa oružjem

Grci kod Krita presreli brod sa oružjem
Grci kod Krita presreli brod sa oružjem

ANKARA – U grčkim vodama Sredozemnog mora kod otoka Kirit juče je grčka obalska straža presrela teretni brod sa bolivijskom zastavom, koji je zaustavljen u tamošnjoj grčkoj luci zbog pronađenog oružja na njemu, a tursko Ministarstvo inostranih poslova je poručilo da je spremno na saradnju ukoliko se istragom pokaže da je na brodu bilo robe koja nije isporučena na carinskim dokumentima predviđenim adresama.

Portparol turskog Ministarstva Tanju Bilgic je podsjetio da je Novinska agencija Atina juče objavila da je obalska straža Grčke pronašla veću količinu oružja na teretnom brodu koji je iz Turske uplovio u grčke vode, a riječ je o brodu „MV Haddad-1“ koji je imao bolivijske oznake, a posadu su činile osobe porijeklom iz Indije, Egipta i Sirije.

Bilgic je istakao da je pomenuti brod u vlasništvu kompanije registrovane u grčkom Pireju i da je prema uvidu nadležnih zvaničnika utvrđeno da je iz luke Gazimagusa u tursku luku Iskenderun stigao 25. augusta, a četiri dana kasnije napustio tu luku sa teretom.

On je dodao da je brod imao planiranu rutu iz Turske ka Libiji, odnosno planirana uplovljavanja u luke u Misurati, Tobruku, Bejrutu i Aleksandriji. Na njemu se nalazilo 12 teretnih kontejnera i još dva kontejnera i trejler koje je prevozio ka Aleksandriji.

„Prema carinskom izvodu na brod je ukrcan mikser za beton koji je trebao biti isporučen u Libiji, zatim 492 pištolja koje koji su trebali biti isporučeni sudanskoj policiji u luci u Bejrutu i 4.900 lovačkih pušaka za kupca u Libanu, a za svu robu postoje potrebne saglasnosti i riječ je o legalnom izvozu“, kazao je Bilgic i dodao da je Turska članica svih međunarodnih sistema trgovine i da ima efikasne mehanizme kontrole trgovine oružjem prema svim međunarodnim standardima.

Ističući da je presretnuti brod trenutno zadržan u luci na Kiritu, Bilgic je kazao da nadležni grčki timovi vrše istragu i da je Turska spremna na saradnju i poduzimanje potrebnih mjera ukoliko se ispostavi da je dio robe otišao kupcima koji nisu navedeni u carinskim izvodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije