Svijet

Grci odbacili prijedlog kreditora, počelo slavlje (FOTO)

Grci odbacili prijedlog kreditora, počelo slavlje (FOTO)
Grci odbacili prijedlog kreditora, počelo slavlje (FOTO)

ATINA - Grci su danas na referendumu većinom odbacili prijedlog međunarodnih kreditora, pokazuje zvanična projekcija rezultata.

Na osnovu 60,19 odsto prebrojanih glasova, 61,31 odsto Grka je na današnjem referendumu bilo protiv prijedloga međunarodnih kreditora, preliminarni su podaci grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je 38,69 odsto Grka bilo "za" prijedlog međunarodnih kreditora.

Izlaznost je dostigla 60,58 odsto, dodaje se u saopštenju.

Na referendumu pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa "da"(Nai) ili "ne" (Oxi) izjašnili na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.
 

Pristalice "Oxi" počeli da slave

Protivnici prijedloga međunarodnih povjerilaca počeli su da slave na ulicama Atine pošto prvi preliminarni zvanični rezultati , pokazuju da opcija "ne" u značjanoj prednosti.

Kako prenose mediji, građani se okupljaju na trgu Sintagma ispred grčkog parlamenta u Atini, gdje se očekuje obraćanje premijera Aleksisa Ciprasa.

Nema planova za vanredni sastanak

Nema planova za vanredni sastanak ministara finansija evrozone o Grčkoj nakon što su se Grci velikom većinom izjasnili protiv uslova međunarodnih kreditora, izjavio je neimenovani zvaničnik jedne od članica evrozone. 

"Nema nikakvih planova o sastanku. Ministri ne bi znali ni o čemu da diskutuju", naveo je zvaničnik.

Niko iz Evropske komisije nije komentarisao preliminarne rezultate referenduma u Grčkoj koji pokazuju da se 60 odsto Grka izjasnilo protiv uslova međunarodnih kreditora u zamjenu za dalju finansijsku pomoć.

I dalje se ne može povlačiti gotovina iz banaka

Grci ne mogu da povlače gotovinu koja je ostala u bankama sve dok su na snazi zabrane o protoku kapitala, izjavila je večeras zamjenik ministra finansija Nadija Valavani. 

Grčka Vlada je prije sedam dana naredila zatvaranje banaka i uvela je kontrolu protoka kapitala kako bi spriječila krah banaka zbog masovnog povlačenja gotovog novca. 

Valavani je naglasila da su se Vlada i banke tada saglasile da Grcima, takođe, neće biti dozvoljeno da povlače gotovinu iz svojih sefova. 

Dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 evra.  

Vezane vijesti:

Grci rekli »ne«?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije