Svijet

Grci rekli "ne"?

Grci rekli "ne"?
Grci rekli "ne"?

ATINA -Preliminarni rezultati referenduma zasnovani na deset odsto glasova pokazuju da su Grci na putu da odbace prijedlog kreditora.

Grčki narod je pokazao da "ne pristaje na ucjene", izjavio je ministar odbrane Grčke Panos Kamenos, nakon objavljivanja televizijskih anketa po završetku referenduma koje ukazuju da su u prednosti protivnici prijedloga međunarodnih kreditora.

"Grčki narod je dokazao da ne pristaje na ucjene, teror, prijetnje. Demokratija je pobijedila", napisao je na svom "Tviter" nalogu Kamenos, lider jedne od partija u vladajućoj ljevičarskoj koaliciji.

Zvanična projekcija konačnih rezultata referenduma očekuje se oko 20.00 časova.

U Grčkoj je večeras u 19.00 časova po lokalnom vremenu završen referendum na kojem su se građani izjašnjavali o prijedlogu međunarodnih povjerilaca 

Cipras u kabinetu

U stranci Siriza, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa preovladava optimizam zbog anketa koje ukazuju da su na današnjem referendumu pobjedu odneli protivnici prijedloga međunarodnih povjerilaca, prenose grčki mediji.

Ta vladajuća stranka, koja je pozvala građane da glasaju "ne", izrazila je takođe zadovoljstvo mirnom atmosferom u kojoj je referendum održan.

Cipras je večeras stigao u sjedište prjedsednika vlade u Atini odmah po zatvaranju birališta i on će, kako je najavljeno, u svom kabinetu sačekati rezultate rerefenduma.

Birališta

Na referendumu je pravo glasa imalo 9.855.029 birača koji su se sa "da" ili "ne" izjasnili na ukupno 19.159 biračkih mjesta širom Grčke. 

Glasačka mjesta su bila otvorena jutros oko 7.00 časova. 

Održavanje referenduma inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras. Glasanje je organizovano za samo devet dana. 

Referendumsko pitanje je glasilo: "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji su predstavile Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta, a sačinjava jedinstven prijedlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i poslije njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Posljednji put Grci su na referendumu glasali prije 41 godinu, odnosno 1974. godine kada su odbacili obnavljanje monarhije poslije pada hunte "crnih pukovnika". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije