Svijet

Grčka: Imenovani članovi prelazne Vlade, pop pjevačica - ministar turizma

Grčka: Imenovani članovi prelazne Vlade, pop pjevačica - ministar turizma
Grčka: Imenovani članovi prelazne Vlade, pop pjevačica - ministar turizma

ATINA - Članovi prelazne vlade u Atini, predvođeni prvom ženom premijerom Grčke, položili su danas zakletvu.

Grčka premijerka i predsednica Vrhovnog suda Vasiliki Tanu imenovala je ranije članove prelazne vlade Grčke, čiji se građani spremaju za prijevremene izbore slijedećeg mjeseca - treće od početka godine.

Tanu (65) je sinoć položila zakletvu i preuzela dužnost od premijera Aleksisa Ciprasa, koji je prošle nedelje podnio ostavku, samo sedam mjeseci od početka četvorogodišnjeg mandata, prenijela je agencija AP.

Mjesto ministra finansija u prelaznoj grčkoj vladi je dodeljeno Jorgosu Hulijarakisu, akademiku koji je bio član grčkog pregovaračkog tima na sastancima sa kreditorima, dok je popularna pop pjevačica Alkistis Protopsalti imenovana ministarkom turizma.

Očekuje se da će novi izbori biti zakazani za 20. septembar.

Rezultati danas objavljene prve značajnije ankete poslije Ciprasove ostavke pokazuju da će na predstojećim izborima Koalicija radikalnih lijevih snaga (Siriza) Aleksisa Ciprasa imati poziciju najjače partije, ali većina birača smatra da je on donio pogrešnu odluku tražeći novi mandat.

Sirizu je na skorim izborima spremno da podrži 23 odsto anketiranih, navodi se u istraživanju javnog mnjenja kompanije "ProRata" objavljenom u dnevniku "Efemerida ton Sindakton".

Na drugom mjestu je konzervativna Nova demokratija (ND) sa 19,5 odsto poverenja birača, dok su po popularnosti iza nje ultradesna Zlatna zora (Hrisi avgi) sa naklonošću 6,5 odsto ispitanika i Komunistička partija Grčke, koju bi podržalo pet odsto glasača.

Za Svegrči socijalistički pokret (PASOK) glasalo bi 4,5 odsto, za Potami (Reku) četiri odsto a za novoformirano Narodno jedinstvo (Laiki enotita) koje se otcepilo od Ciprasa, 3,5 odsto, od ukupno 1.000 anketiranih.

Mogući partneri Sirize - Nezavisni Grci, po anketi, neće preći cenzus od tri odsto potreban za ulazak u parlament, jer su dobili tek dva odsto povjerenja.

Prema tom istraživanju, 64 odsto Grka vjeruje da je Cipras pogriješio tražeći novi mandat, dok 68 odsto smatra da Grčka treba da ostane u zoni evra po svaku cijenu, čak iako to podrazumijeva dalje restriktivne mjere, prenosi Rojters.

"Odgovori na ova dva pitanja nameću zaključak da bi prijevremeni izbori mogli da koštaju (bivšeg) premijera i Sirizu", navodi grčki list.

Cipras je podio ostavku 20. avgusta, nakon čega je predsjednik Prokopis Pavlopulos - kako je predviđeno Ustavom, trodnevni mandat za formiranje vlade poverio liderima ND Vangelisu Mejmarakisu i Narodnog jedinstva Panajotisu Lafazanisu, ali oni nisu uspjeli da se dogovore sa drugim strankama o formiranju vlade.

Nije uspio ni naknadni pokušaj Pavlopulosa da formira vladu nacionalnog jedinstva, zbog čega je mjesto vršioca dužnosti predsjednika vlade do previjremenih parlamentarnih izbora povjereno Vasiliki Tanu, prvoj ženi na mestu premijera u Grčkoj.

Po Ustavu, predsjedniku jednog od tri najviša suda u Grčkoj povjerava se mandat za vođenje prelazne vlade, a čelna mesta dva suda bila su upražnjena, izvestila je agencija ANA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije